chili&vanília

Palak csole – spenót, csicseri

Gasztro

Indiai fűszerezésű spenót csicseriborsóval

A csana (chana) a csicseriborsó hindi elnevezése, a csole (chole) pedig pandzsábi nyelven ugyanaz – így fordulhat elő, hogy azonos csicseriborsó-curryket más név alatt találunk meg egy-egy indiai étteremben. Spenótos csicseriborsó curryből (palak csole) is többféle változat létezik, a csupa zöld az egyik legjobb, ilyenkor, a friss zöldségekben még hiányos időszakban a szemnek is jólesik. Az alább ajánlott recept indiai fűszerezésű, de csak visszafogottan, autentikusnak sem igazán lehet nevezni.

Az „indiai konyha” eleve gyűjtőfogalom, a hatalmas ország különböző régióinak és vidékeinek sajátos ételei, ízvilága, jellemzői vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg (pl. tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különböző húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb. Ideális esetben mindig inkább konkrétan pl. észak-indiai (Kasmír, Pandzsáb), nyugat-indiai (Gudzsarát, Goa), illetve dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala) konyháról illene beszélni. A főzéshez a következő alapfűszereket érdemes beszerezni: római kömény, koriander, kardamom, mustármag, kurkuma, fahéj, garam maszala (ez utóbbi egy házilag is előállítható fűszerkeverék). Ha pedig akad otthon mindig hagyma, fokhagyma, friss gyömbér és – mondjuk – joghurt, akkor ezekből tényleg bármikor varázsolható egy indiai vacsora.

Az alábbi recept gyorsított módon, konzerv csicseriborsóval készül, ha pedig még a friss spenótot is mirelitre cseréljük (sietős hétköznapi estéken miért is ne), akkor aztán igazi, szuperegyszerű vacsora kerekedik belőle. A csicseriborsó már hazai pályán is megterem, és a jövő élelmiszerei között is előkelő helyet fog kapni, nem árt tehát, ha megbarátkozunk vele, és gyakrabban használjuk. Tény és való, hogy friss csicserivel időigényesebb, mintha konzervet használnánk, előbbit viszont meg lehet főzni nagyobb mennyiségben, és kiválóan fagyasztható. Így vagy úgy, magában, gyors, vegán ebédre/vacsorára is remek, de kiváló zöld része lehet egy indiai lakomának.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.