chili&vanília

Palak csole – spenót, csicseri

Gasztro

Indiai fűszerezésű spenót csicseriborsóval

A csana (chana) a csicseriborsó hindi elnevezése, a csole (chole) pedig pandzsábi nyelven ugyanaz – így fordulhat elő, hogy azonos csicseriborsó-curryket más név alatt találunk meg egy-egy indiai étteremben. Spenótos csicseriborsó curryből (palak csole) is többféle változat létezik, a csupa zöld az egyik legjobb, ilyenkor, a friss zöldségekben még hiányos időszakban a szemnek is jólesik. Az alább ajánlott recept indiai fűszerezésű, de csak visszafogottan, autentikusnak sem igazán lehet nevezni.

Az „indiai konyha” eleve gyűjtőfogalom, a hatalmas ország különböző régióinak és vidékeinek sajátos ételei, ízvilága, jellemzői vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg (pl. tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különböző húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb. Ideális esetben mindig inkább konkrétan pl. észak-indiai (Kasmír, Pandzsáb), nyugat-indiai (Gudzsarát, Goa), illetve dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala) konyháról illene beszélni. A főzéshez a következő alapfűszereket érdemes beszerezni: római kömény, koriander, kardamom, mustármag, kurkuma, fahéj, garam maszala (ez utóbbi egy házilag is előállítható fűszerkeverék). Ha pedig akad otthon mindig hagyma, fokhagyma, friss gyömbér és – mondjuk – joghurt, akkor ezekből tényleg bármikor varázsolható egy indiai vacsora.

Az alábbi recept gyorsított módon, konzerv csicseriborsóval készül, ha pedig még a friss spenótot is mirelitre cseréljük (sietős hétköznapi estéken miért is ne), akkor aztán igazi, szuperegyszerű vacsora kerekedik belőle. A csicseriborsó már hazai pályán is megterem, és a jövő élelmiszerei között is előkelő helyet fog kapni, nem árt tehát, ha megbarátkozunk vele, és gyakrabban használjuk. Tény és való, hogy friss csicserivel időigényesebb, mintha konzervet használnánk, előbbit viszont meg lehet főzni nagyobb mennyiségben, és kiválóan fagyasztható. Így vagy úgy, magában, gyors, vegán ebédre/vacsorára is remek, de kiváló zöld része lehet egy indiai lakomának.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.