chili&vanília

Joghurtos padlizsánsaláta

Gasztro

Török joghurtos padlizsánsaláta (Yoğurtlu patlıcan salatasi)

Bár padlizsán szinte egész évben kapható, az igazi szezonja ilyenkor, augusztusban üt be, és kitart szeptember végéig. Néhány éve pedig, amióta extra zöldségekkel is kísérleteznek a szeretett termelőink, a paradicsom után a padlizsánpaletta is egész változatos lett, az apró, cirmostól a kerek, hófehéren át a japán típusú, hosszúkás, vékony formájúig minden változat kapható.

A Fény utcai piacon a Bálint Kertnél, a Lehelen a Színek Kertjénél, de már szinte az összes nagyobb zöldségesnél is. Ilyenkor aztán körbeutazhatjuk a világot a konyhánkban a jobbnál jobb padlizsánreceptekkel. Elugrunk Grúziába, ahol korianderes, fokhagymás diókrémmel töltik, továbbrepülünk Tel-Avivba, ahol minden utcasarkon megkóstolhatjuk a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangócsatnival töltött pitát (szabih). Marokkóban megismerkedünk a paradicsomos, paprikás fűszeres langyos salátával (záluk), Iránban a marhahússal és felesborsóval lassan párolt raguval, Törökországban meg aztán tényleg csak kapkodjuk a fejünket, mert több száz féle módon készítik a padlizsánt. Olaszországban is nehéz kedvencet választani, az ember tobzódik a pasta alla Norma (paradicsomos spagetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a Caponata és a Parmigiana között. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, chilis öntetekkel ruházza fel. A most kapható padlizsánokból még a mezei padlizsánkrém is más lesz, mivel az állaguk ilyenkor klasszisokkal jobb. A krém teltebb, intenzívebb, édesebb lesz.

Valójában azonban mindenki azt szeretné tudni, hogy mi a titka a török büfék felejthetetlen joghurtos padlizsánjának. Sajnos a sok olaj, amiben a padlizsán kisül. Sütőben sütve soha nem lesz olyan selymes állagú. A sózást, kinyomkodást sem érdemes megspórolni, az is a zöldség puhaságát segíti. Az alábbi recept erre szól, de ha muszáj, akkor sütőben is lehet sütni, a következő módon: A padlizsánt felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, 200 fokos (alul/felül) sütőben kb. 20–25 perc alatt puhára sütjük. Olívaolajjal meglocsolva, zárt dobozban 3 napig eláll a hűtőben.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.