Bár padlizsán szinte egész évben kapható, az igazi szezonja ilyenkor, augusztusban üt be, és kitart szeptember végéig. Néhány éve pedig, amióta extra zöldségekkel is kísérleteznek a szeretett termelőink, a paradicsom után a padlizsánpaletta is egész változatos lett, az apró, cirmostól a kerek, hófehéren át a japán típusú, hosszúkás, vékony formájúig minden változat kapható.
A Fény utcai piacon a Bálint Kertnél, a Lehelen a Színek Kertjénél, de már szinte az összes nagyobb zöldségesnél is. Ilyenkor aztán körbeutazhatjuk a világot a konyhánkban a jobbnál jobb padlizsánreceptekkel. Elugrunk Grúziába, ahol korianderes, fokhagymás diókrémmel töltik, továbbrepülünk Tel-Avivba, ahol minden utcasarkon megkóstolhatjuk a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangócsatnival töltött pitát (szabih). Marokkóban megismerkedünk a paradicsomos, paprikás fűszeres langyos salátával (záluk), Iránban a marhahússal és felesborsóval lassan párolt raguval, Törökországban meg aztán tényleg csak kapkodjuk a fejünket, mert több száz féle módon készítik a padlizsánt. Olaszországban is nehéz kedvencet választani, az ember tobzódik a pasta alla Norma (paradicsomos spagetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a Caponata és a Parmigiana között. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, chilis öntetekkel ruházza fel. A most kapható padlizsánokból még a mezei padlizsánkrém is más lesz, mivel az állaguk ilyenkor klasszisokkal jobb. A krém teltebb, intenzívebb, édesebb lesz.
Valójában azonban mindenki azt szeretné tudni, hogy mi a titka a török büfék felejthetetlen joghurtos padlizsánjának. Sajnos a sok olaj, amiben a padlizsán kisül. Sütőben sütve soha nem lesz olyan selymes állagú. A sózást, kinyomkodást sem érdemes megspórolni, az is a zöldség puhaságát segíti. Az alábbi recept erre szól, de ha muszáj, akkor sütőben is lehet sütni, a következő módon: A padlizsánt felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, 200 fokos (alul/felül) sütőben kb. 20–25 perc alatt puhára sütjük. Olívaolajjal meglocsolva, zárt dobozban 3 napig eláll a hűtőben.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!