chili&vanília

Ne féljünk a pulykától

Gasztro

Az amerikaiaknál hálaadáskor kötelező menü nálunk némi fáziskéséssel, karácsonykor üthet be egyes háztartásokban. És vele együtt a pulykapara: honnan kerül megfelelő méretű pulyka és hozzá passzoló méretű sütő (vagy fordítva), hogyan készül el időre a sült stressz nélkül, mitől nem fog idén kiszáradni a melle, és így tovább. Mindazok számára, akiknek ismerősek ezek a fenntartások, ajánlom az alábbi megoldást, amely nem mellesleg a földkerekség legfinomabb és legomlósabb pulykasültjét eredményezi. Csipetnyit csalós, hiszen nem egész pulykát sütünk, hanem csak combot, annak is a felső részét, az ugyanis az egész madár legízesebb porcikája. Nélkülözi továbbá az alsócombban előforduló kellemetlen, ernyőszerű, hosszú inakat, és szépen lehet szeletelni is – simán megállja tehát a helyét akár az ünnepi asztalon is. Ajánlom a karácsonyi menü főételeként, mellé köretnek salátákat, édesburgonya- vagy sütőtökpürét, ropogósra sütött kelbimbót és a receptben is szereplő, pikáns csipkeketchupot. Jövő héten jön az ünnepi desszert!

 

Lassan sült, csilis-narancsos mázas pulykacomb

Hozzávalók (4-8 adag)

 

1 narancs leve és reszelt héja

2 evőkanál harissa vagy más csípőspaprika-krém

2 evőkanál nádcukor

1 evőkanál olívaolaj

2 pulyka-felsőcomb, szobahőmérsékleten (kérjük meg a hentesünket, hogy a csontnál nyissa ki)

só, bors

Házi csipkebogyóketchup:

50 dkg érett csipkebogyó

1 liter víz

1 narancs leve

20 dkg nádcukor

1 teáskanál őrölt szegfűbors

1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva

 

A pulykasülthöz a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával. Kikeverjük a mázat: egy tálkába reszeljük a narancs héját, majd kinyomjuk a gyümölcs levét. Hozzáadjuk a csípőspaprika-krémet, a nádcukrot és az olívaolajat, és teljesen simára elkeverjük. A pulykacombot mindenütt alaposan sózzuk, borsozzuk, majd mindkét combot, mindkét oldalán, egyenletesen bedörzsöljük a csilis-narancsos fűszerpasztával. Bőrös felükkel felfelé fektetjük a tepsire, majd 20 percig sütjük a forró hőfokon, ezalatt kissé megpirul a máz. Ekkor levesszük a sütő hőfokát 100 fokra (nem elírás, valóban ilyen alacsonyra!), és a pulykát fedetlenül sütjük kb. 6-7 órán át (azaz egész éjszaka). Nem kell félni, nem fog sem megégni, sem kiszáradni ennyi idő alatt ilyen alacsony hőmérsékleten, csodálatosan omlósra sül, szinte szétesik, és nagyon szaftos lesz. A csipkebogyóketchuphoz a csipkebogyót alaposan átmossuk, a szárakat, szármaradékokat és egyéb hulladékokat eltávolítjuk róla. Egy nagy lábasba tesszük egy liter vízzel, felforraljuk, majd kb. 45-50 percig főzzük, amíg a csipkebogyó teljesen megpuhul. Botmixerrel az egészet kissé pürésítjük, majd az egész masszát átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk az apró magoktól és szöszöktől. Visszatesszük a pürét egy tiszta lábasba, hozzáadjuk egy narancs levét, a nádcukrot és a finomra aprított csilit (vagy csípőspaprika­krémet), és állandóan kevergetve kb. 45 percig főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük. Ebből a mennyiségből két 3 dl-es üvegnyi lesz. Nagyszerű sültekhez, sajtokhoz, melegszendvicshez, disznótoroshoz, vadhúsokhoz, libamájhoz, rántott csirkéhez.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."