chili&vanília

Sült csirke és párolt pak choi

Gasztro

Fokhagymás, szójaszószos párolt zöldek (pak choi)

Piacaink vietnámi árusainál szépséges, friss, harsogóan zöld pak choi kötegek jelentek meg. Olyan kicsattanóan épek, hogy szinte biztosan hazai talajban teremnek, az ázsiai és a keleti konyhák iránt rajongó népes közönség pedig örömmel el is fogyasztja. Itt az ideje, hogy mi is megismerkedjünk vele. Élénk színű, kanál alakú leveleiről ismerhető fel, nyele pedig fehér és húsos. Készíthetjük leveleire szedve, egészben, vagy hosszában félbevágva is. Jól bírja a hőt, füstölgően forró serpenyőben grillezhetjük, amíg szép pörzsanyagot kap a vágott felületén, de beledobhatjuk levesekbe, wokos ételekbe, vagy gőzölhetjük, hogy megtartsuk finom, zsenge ízét.

Az alább ajánlott párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása, a pak choi elkészítésének egyik legjobb módja. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amelyet gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldségre alkalmazni lehet. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket áruló üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszószáron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal-, sem osztrigaíze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ-szósszal.

Miközben forró, 220 fokos, légkeveréses sütőben, kb. 50 perc alatt ropogósra sütünk négy egész, alaposan befűszerezett csirkecombot, el is készíthetjük a pak choit, mellé csípős mogyorószószt, esetleg némi rizst vagy wokos rizstésztát. Pazar, komplett közönségkedvenc családi ebéd vagy vacsora lesz belőle szűk egy óra alatt.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."