chili&vanília

Sült csirke és párolt pak choi

Gasztro

Fokhagymás, szójaszószos párolt zöldek (pak choi)

Piacaink vietnámi árusainál szépséges, friss, harsogóan zöld pak choi kötegek jelentek meg. Olyan kicsattanóan épek, hogy szinte biztosan hazai talajban teremnek, az ázsiai és a keleti konyhák iránt rajongó népes közönség pedig örömmel el is fogyasztja. Itt az ideje, hogy mi is megismerkedjünk vele. Élénk színű, kanál alakú leveleiről ismerhető fel, nyele pedig fehér és húsos. Készíthetjük leveleire szedve, egészben, vagy hosszában félbevágva is. Jól bírja a hőt, füstölgően forró serpenyőben grillezhetjük, amíg szép pörzsanyagot kap a vágott felületén, de beledobhatjuk levesekbe, wokos ételekbe, vagy gőzölhetjük, hogy megtartsuk finom, zsenge ízét.

Az alább ajánlott párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása, a pak choi elkészítésének egyik legjobb módja. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amelyet gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldségre alkalmazni lehet. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket áruló üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszószáron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal-, sem osztrigaíze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ-szósszal.

Miközben forró, 220 fokos, légkeveréses sütőben, kb. 50 perc alatt ropogósra sütünk négy egész, alaposan befűszerezett csirkecombot, el is készíthetjük a pak choit, mellé csípős mogyorószószt, esetleg némi rizst vagy wokos rizstésztát. Pazar, komplett közönségkedvenc családi ebéd vagy vacsora lesz belőle szűk egy óra alatt.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.