chili&vanília

Sült csirke és párolt pak choi

Gasztro

Fokhagymás, szójaszószos párolt zöldek (pak choi)

Piacaink vietnámi árusainál szépséges, friss, harsogóan zöld pak choi kötegek jelentek meg. Olyan kicsattanóan épek, hogy szinte biztosan hazai talajban teremnek, az ázsiai és a keleti konyhák iránt rajongó népes közönség pedig örömmel el is fogyasztja. Itt az ideje, hogy mi is megismerkedjünk vele. Élénk színű, kanál alakú leveleiről ismerhető fel, nyele pedig fehér és húsos. Készíthetjük leveleire szedve, egészben, vagy hosszában félbevágva is. Jól bírja a hőt, füstölgően forró serpenyőben grillezhetjük, amíg szép pörzsanyagot kap a vágott felületén, de beledobhatjuk levesekbe, wokos ételekbe, vagy gőzölhetjük, hogy megtartsuk finom, zsenge ízét.

Az alább ajánlott párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása, a pak choi elkészítésének egyik legjobb módja. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amelyet gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldségre alkalmazni lehet. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket áruló üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszószáron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal-, sem osztrigaíze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ-szósszal.

Miközben forró, 220 fokos, légkeveréses sütőben, kb. 50 perc alatt ropogósra sütünk négy egész, alaposan befűszerezett csirkecombot, el is készíthetjük a pak choit, mellé csípős mogyorószószt, esetleg némi rizst vagy wokos rizstésztát. Pazar, komplett közönségkedvenc családi ebéd vagy vacsora lesz belőle szűk egy óra alatt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Egy nácisztikus személyiség

Leni Riefenstahlt ellentmondásos filmrendezőnek szokták nevezni, aki kétségtelen, olykor egyenesen zseniálisnak aposztrofált tehetségét rossz célok szolgálatába állította, pedig a képlet nem olyan bonyolult: életében és művészetében következetesen vezérelte saját becsvágya.

A padlónál is lejjebb

Steven Knight nem kóborol messze a Peaky Blinders világától; az Ezer bokszütésben tekintetét változatlanul az erőszak mindenféle for­mái­ra, az általános kegyetlenkedés közepette szövődő véd- és dacszövetségekre és a személyes ambícióra szegezi.

„Vigyen a ló”

A fegyverkovács alakjához kapcsolódó historikus szimbólumhordozás és a villoni balladaírás jelenti a szerző új verseskötetének képi és vershagyományát.

Curtis, az etalon

A belvárosi kerületek nagykörúton túli, jó közlekedésű, de kevésbé frekventált részein található üzlethelyiségek jellege és profilja folyamatosan változik, elég csak a Rózsa utca–Aradi utca–Izabella utca–Andrássy út által határolt kicsiny rész egykori legendás helyeire gondolnunk.

„Állj, ki vagy?”

Csáki Judit az utóbbi években kevesebb színikritikát írt, ám annál többet beszélgetett. Három év alatt három portrékötete jelent meg: 2022-ben Csuja Imréről (Imi, ne csináld!), 2023-ban Alföldi Róbertről (Alföldi – rajtam nem múlt), legutóbb pedig Csehalmi Györgyről.