Piacaink vietnámi árusainál szépséges, friss, harsogóan zöld pak choi kötegek jelentek meg. Olyan kicsattanóan épek, hogy szinte biztosan hazai talajban teremnek, az ázsiai és a keleti konyhák iránt rajongó népes közönség pedig örömmel el is fogyasztja. Itt az ideje, hogy mi is megismerkedjünk vele. Élénk színű, kanál alakú leveleiről ismerhető fel, nyele pedig fehér és húsos. Készíthetjük leveleire szedve, egészben, vagy hosszában félbevágva is. Jól bírja a hőt, füstölgően forró serpenyőben grillezhetjük, amíg szép pörzsanyagot kap a vágott felületén, de beledobhatjuk levesekbe, wokos ételekbe, vagy gőzölhetjük, hogy megtartsuk finom, zsenge ízét.
Az alább ajánlott párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása, a pak choi elkészítésének egyik legjobb módja. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amelyet gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldségre alkalmazni lehet. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket áruló üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszószáron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal-, sem osztrigaíze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ-szósszal.
Miközben forró, 220 fokos, légkeveréses sütőben, kb. 50 perc alatt ropogósra sütünk négy egész, alaposan befűszerezett csirkecombot, el is készíthetjük a pak choit, mellé csípős mogyorószószt, esetleg némi rizst vagy wokos rizstésztát. Pazar, komplett közönségkedvenc családi ebéd vagy vacsora lesz belőle szűk egy óra alatt.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!