Csokoládé mousse, azaz könnyű, krémes csokoládéhab, mindössze két hozzávalóból. S mint minden ennyire minimalista ételnél, ebben az esetben is kulcsfontosságú az alapanyagok kiváló minősége. A csoki legyen minimum 65 százalékos kakaótartalmú (de ne több, mint 75 százalékos, az már inkább fűszerként használandó, desszertekhez a 65–70 százalékos az ideális), a tojás pedig lehetőleg tanyasi (ilyen ételeknél jön ki igazán a különbség).
A csokoládé fontossága a gasztronómiában kétségtelen. A származása körüli legendák egyike szerint az őslakó mexikóiak tollas kígyóistene, Quetzalcoatl ajándékozta meg népét a kakaócserjével. Megtanította nekik, hogyan kell elültetni, nevelni, szüretelni, végül terméséből elkészíteni a híres Xocolatl italt. Igencsak különbözött az a mai formájától: fűszerekkel ízesített, sűrű, keserű, csípős főzet volt, hidegen itták. A kakaóbabot Európába a spanyolok hozták az 1500-as években, ismertsége és élvezete azonban csak a 17. században terjedt el. A szenvedélyeket és boldogsághormonokat felszabadító csokoládét mi európaiak szinte kizárólag „dekadens desszertek”, habos torták, sűrű, édes krémek formájában képzeljük el (esetleg önmagában, táblás formátumban, Gombóc Artúr szellemében). Mindeközben a világ más részein, pl. Közép- és Dél-Amerikában igen elterjedt, hogy sós, fűszeres ételek ízesítésére használják. Legismertebb a mexikói mole mártás. Az európai kizárólagosság alóli kivétel a flamand, sörrel főtt marharagu, amelynek egyik titka állítólag egy kocka keserű csokoládé, vagy a melanzane al cioccolato, a dél-olaszországi Maiori település specialitása: olajban kisütött padlizsán olvasztott csokoládéval. A sós ételekhez csakis kiváló, magas kakaótartalmú csokoládét használjunk, s csak néhány kockányit. Érdemes megismerkedi a hazai bean-to-bar (saját beszerzésű kakaóbabból készített) csokoládék világával is. Az alábbi mousse igen vendégségbarát, mivel egy egész éjszakát állnia kell. Ráadásul még laktóz- és gluténmentes is, sőt hozzáadott cukor sincs benne.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!