chili&vanília

Habos-babos

Gasztro

Szuperegyszerű csokoládémousse

Csokoládé mousse, azaz könnyű, krémes csokoládéhab, mindössze két hozzávalóból. S mint minden ennyire minimalista ételnél, ebben az esetben is kulcsfontosságú az alapanyagok kiváló minősége. A csoki legyen minimum 65 százalékos kakaótartalmú (de ne több, mint 75 százalékos, az már inkább fűszerként használandó, desszertekhez a 65–70 százalékos az ideális), a tojás pedig lehetőleg tanyasi (ilyen ételeknél jön ki igazán a különbség).

A csokoládé fontossága a gasztronómiában kétségtelen. A származása körüli legendák egyike szerint az őslakó mexikóiak tollas kígyóistene, Quetzalcoatl ajándékozta meg népét a kakaócserjével. Megtanította nekik, hogyan kell elültetni, nevelni, szüretelni, végül terméséből elkészíteni a híres Xocolatl italt. Igencsak különbözött az a mai formájától: fűszerekkel ízesített, sűrű, keserű, csípős főzet volt, hidegen itták. A kakaóbabot Európába a spanyolok hozták az 1500-as években, ismertsége és élvezete azonban csak a 17. században terjedt el. A szenvedélyeket és boldogsághormonokat felszabadító csokoládét mi európaiak szinte kizárólag „dekadens desszertek”, habos torták, sűrű, édes krémek formájában képzeljük el (esetleg önmagában, táblás formátumban, Gombóc Artúr szellemében). Mindeközben a világ más részein, pl. Közép- és Dél-Amerikában igen elterjedt, hogy sós, fűszeres ételek ízesítésére használják. Legismertebb a mexikói mole mártás. Az európai kizárólagosság alóli kivétel a flamand, sörrel főtt marharagu, amelynek egyik titka állítólag egy kocka keserű csokoládé, vagy a melanzane al cioccolato, a dél-olaszországi Maiori település specialitása: olajban kisütött padlizsán olvasztott csokoládéval. A sós ételekhez csakis kiváló, magas kakaótartalmú csokoládét használjunk, s csak néhány kockányit. Érdemes megismerkedi a hazai bean-to-bar (saját beszerzésű kakaóbabból készített) csokoládék világával is. Az alábbi mousse igen vendégségbarát, mivel egy egész éjszakát állnia kell. Ráadásul még laktóz- és gluténmentes is, sőt hozzá­adott cukor sincs benne.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.