Tartalom

(2016-07-28)

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

A demokrácia mozsárágyúja

Az igennel vagy nemmel megválaszolhatóra formált kérdést a szavazók egyszerű többségével eldöntő titkos népszavazás a közvetlen tömegdemokrácia működésének legtisztább formája. Ha az a résztvevők közösségére vonatkozóan katasztrofálisan rossz eredményt képes produkálni, mint írja és mondja most szinte minden tollat fogó kéz és beszélő fej a britek kilépéséről, akkor lehet, hogy magával a szavazás intézményével van a baj?

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Szavakból szőtt hálók

Jorge Luis Borges John Wilkins analitikus nyelvéről írt esszéjében utalt a Jóravaló ismeretek égi gyűjteménye c. kínai enciklopédiára, amely szerint az állatok az alábbi osztályokba sorolhatók: (1) a császár állatai, (2) a bebalzsamozottak, (3) az idomítottak, (4) a malacok, (5) a szirének, (6) a mesebeliek, (7) a kóbor kutyák, (8) olyanok, amelyek ezen osztályozásban nem szerepelnek, (9) az őrülten remegők, (10) a megszámlálhatatlanok, (11) a legfinomabb teveszőr ecsettel festettek, (12) a másfajták, (13) az olyanok, amelyek az imént törtek össze egy vázát, és végül (14) az olyanok, amelyek távolról légynek látszanak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az árvák könnye

Nagyot ment idén Tusványos, az kétségtelen. Kezdődött Rogán Cecília szakértői fellépésével, amit aztán a miniszterelnöki magánszám homályosított el, de Orbán Viktor sem örülhetett sokáig a heves trumpolással kivívott közfigyelemnek, mert jött a Quimby és vitt mindent. Mindezek árnyékában viszonylag szerényen húzódott meg a Lehet Más a Politika párt arculatváltásának valamiért éppen ugyancsak a tusnádfürdői táborozásra időzített társelnök asszonyi bejelentése.

A szerk.

A szerk.

Lehetek a barátotok?

„…a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Magyarország és Európa számára” – mondta ezt Donald Trump lehetséges elnökségéről a hétvégén Orbán Viktor Erdélyben.

Külpol
Belpol

A hortobágyi tűzszerész-tragédia háttere

Belpol

Feláldozható bábuk

Július 1-jén meghalt négy tűzszerész a hortobágyi bombázólőtéren. Az érdekeltek közt évek óta beszédtéma volt, hogy a kísérleti lőtér bombamentesítése előbb-utóbb katasztrófához vezet.

Interjú

Belpol

„Nem terhelhető a családokra”

Monostori Judit, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a szülőtartás új szabályozásáról

A júliustól érvényes új szabályozás szerint a rászorulókon kívül az idősotthonok vagy akár egy önkéntesen besegítő szomszéd is kiperelheti a gyerekekből ezentúl a szülők ellátásának költségeit. Látszatintézkedés, valódi megoldás vagy az állami feladatok leépítésének első lépése a szülőtartás szigorítása?

Zene

Interjú

Zene

„Alfától ómegáig”

Zaz énekes

Volt már tagja bluescsapatnak, dzsesszkvintettnek, baszk varietécsoportnak, énekelt bárokban és a Montmartre utcáin éppúgy, mint a Mont Blanc tetején. Az utóbbi évek egyik jelentős francia felfedezettje a múlt héten Budapesten lépett fel, akkor beszéltünk vele.

Előadás

Zene

Béla, Lajos, Barnabás

Kelemen Barnabás a Fesztiválakadémián

Az ösvény, amelyet hajdan Leonard Bern­s­tein, Lukin László és mások kezdtek kitaposni, mostanra főútvonallá szélesedett: a zenei ismeretterjesztés ma már sokak által kedvvel gyakorolt, változatos műfaj.

Képzőművészet
Film
Interaktív

Rádió

Interaktív

Ki a konyhából

Női magazin a Klubrádióban

Nem állítjuk, hogy ma Magyarországon könnyű lenne szórakoztató, összetett és okos női magazint csinálni, a legtöbb próbálkozás (legalábbis eddigi tapasztalataink szerint) általában már a címnél elvérzik – mintha a nőiség másról sem szól(hat)na, csak úgy záporoznak a tűsarkak, ridikülök és egyéb, a női lét leglényegét megjeleníteni hivatott, együgyű tárgyak.

Színház

Színház

Helyén volna

A XII. Shakespeare Fesztivál Gyulán

Kevés olyan színházi fesztivál van ma Magyarországon, amelyről egyértelműen elmondható: ott van, ahol lennie kell. Kis Amsz­terdam, mondja Gyuláról egy ismerős, aki először jár itt – a Körös élővízcsatornáiról juthatott eszébe, és nem tűnik túlzásnak. Kelet-Magyarország virágzó városa idegenforgalmának köszönhetően elképesztő tempóban fejlődött ki az elmúlt években. Ötcsillagos fürdőjével, jó infrastruktúrájával, egyre-másra nyíló múzeumaival, felújított kastélyával tényleg remek hely – pihenni, kultúrát kapni.

Könyv

Elsüllyedt szerzők XLVI.

Könyv

Tiszteld a fiatalokat! Reinhold Alfréd (1907–1993)

„Ha meggondolom, hogy majdnem ötven éve, hogy utoljára találkoztunk, hálásnak kell lennem sorsom iránt, hogy Magyarországot lebukásom után elhagytam… Remélem, hogy Te is csak külsőleg öregedtél meg, mint én. Még ma is emlékszem, hogy nyolc év előtt, amikor Budapesten voltam, egy óráig fel és alá mentem a Pozsonyi út 1. előtt és nem tudtam rászánni magamat, hogy meglátogassalak, mert elrettentett, hogy nem leszünk képes egymásra úgy gondolni, amilyenek voltunk a 30-as években” – írja 1985. április 24-én Gyarmati Fanninak az élete javát Alfred Reynolds néven Londonban töltő Reinhold Alfréd.

Könyv

„Esterházytól elfogadták” - Daniel Kehlmann író

Nem csak a világ nagy könyves eseményein futottak össze, az irodalmi eseményeken túl is keresték egymás társaságát: a világhírű osztrák-német írót Esterházy Péterről, a németek és az osztrákok Esterházy-képéről és a közös étkezésekről is kérdeztük.

Riport

Riport

Gyárrombolók - Totális háború a Zsolnayért

Káoszba fulladt a pécsi önkormányzat kísérlete a Zsolnay-gyár visszaszerzésére, miután az erre a célra alapított céget a bíróság be sem jegyezte, a nemkívánatossá vált többségi tulajdonos pedig letétbe helyezte a felszámolásra okot adó lejárt hitel ellenértékét. De miért lett hirtelenjében fontos az évek óta veszteséges Zsolnay?

Lokál

Lokál

Kézműves high-tech

Az Országos Villamos Teherelosztó épületének bontásáról

A házak építészete nem változtat semmin. Egy ház eltűnése vagy létrejötte nem képes fenekestül felforgatni egy város életét. Mindennapi életünkre, közérzetünkre sokkal komolyabb hatással vannak az utak, terek, a különböző közlekedési és higiéniás infrastruktúrák hirtelen változásai.

Tudomány
Tévétorrent