chili&vanília

Téli tejberizs

Gasztro

Itt az egzotikus gyümölcsök szezonja, gyakorlatilag bármilyen különleges gyümölcsöt könnyen beszerezhetünk. A mangó az egyik legfinomabb. Indiában őshonos, már időszámításunk előtt kétezerben is termesztették. A hindu vallás és számos mítosz szimbolikus szereplője, szertartások állandó kelléke, születését legendák őrzik. Hosszú ideig státus­szimbólumnak számított, s a mangókertek ültetése sokáig a rádzsák privilégiuma maradt. Dél-Indiá­ból a portugálok vitték Afrikába, ezután terjedt el világszerte. Színe a sárgától a pirosig változhat, mérete, súlya is lehet eltérő. Számos ázsiai konyha használja, sós formában is. Ilyenkor nem az édes, érett gyümölcs a kiindulási alap, hanem a zöld, éretlen változat. Csatnikat, savanyúságokat, salátákat készítenek vele, vagy épp sózva, szójaszósszal fogyasztják. A mango lassi (joghurtos frissítő ital) a fűszeres indiai ételek egyik legjobb kiegészítője. Most pedig erőteljesen gyömbéres, kissé csípős sziruppal keverve kerül erre a tejberizsre.

 

Tejberizs egzotikus gyümölcssalátával

Hozzávalók (4 adag)

 

20 dkg rizs

1 liter tej (3,8 százalékos) vagy kókusztej

1 kávéskanál só

1 rúd vanília

7,5 dkg cukor vagy nyírfacukor

 

Gyömbéres gyümölcssaláta

12 dkg friss gyömbér

15 dkg cukor vagy nyírfacukor

2,5 dl víz

1 vanília

1 érett mangó

1 érett ananász

4 érett, ráncos maracuja (elhagyható)

 

A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Az egészet átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük.

A gyömbéres sziruphoz héjastul vékony szeletekre vágjuk a friss gyömbért, kissé összezúzzuk, majd összeforraljuk a vízzel, a cukorral és a vaníliával. Leszűrjük, a gyömbért eltávolítjuk (a szirup 4 hétig eláll a hűtőben). A gyümölcsöket meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, a maracuja húsát kikaparjuk, és az egészet összeforgatjuk a gyömbéres sziruppal. A tejberizs tetejére halmozzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A gépben feszít az erő

  • - minek -

A kanadai performer-zenész-költő jó másfél évtizede olyan szereplője az elektronikus tánczene kísérletező vonulatának, aki sosem habozott reflektálni saját közegére és a rideg, technológia-központú világra.

A bogiság és a bogizmus

  • Forgách András

bogi – így, kisbetűvel. Ez a kiállítás címe. Titokzatos cím. Kire vonatkozik? Arra, akit a képek ábrázolnak, vagy aki a képeket készítette?

Az igazi fájdalom

Reziliencia – az eredetileg a fizikában, a fémek ellenállására használt kifejezés a pszichológia egyik sűrűn használt fogalmává vált a 20. század második felében.

Ezt kellett nézni

Lehet szeretni vagy sem – mi is megtettük már mindkettőt ezeken az oldalakon –, de nem nagyon lehet elvitatni Kadarkai Endrétől, hogy elképesztő szorgalommal és kitartással építi műsorvezetői pályáját.

Sohaország

Az európai civilizáció magasrendűségéről alkotott képet végleg a lövészárkok sarába taposó I. világháború utolsó évében járunk, az olasz fronton. Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének egy katonája megszökik a századától, dezertál.

Hol nem volt Amerika

A mese akkor jó, ha minél inkább az olvasóról szól, és persze mindig kell bele főgonosz, akibe az elaludni képtelen néző a lappangó félelmeit projektálhatja, hogy a hős kardját kivonva leszámolhasson vele.

Kiágyazódás az autokráciából

  • Fleck Zoltán

Királyi út nincs. A sötét és büdös autokrá­ciából szűk, bizonytalan ösvények, apró lépé­sek vezetnek ki. Bármennyire is türelmetlenek vagyunk, meg kell becsülnünk ezeket; sok kis elmozdulás adhat lendületet a demokratikus fordulathoz.