chili&vanília

Téli tejberizs

Gasztro

Itt az egzotikus gyümölcsök szezonja, gyakorlatilag bármilyen különleges gyümölcsöt könnyen beszerezhetünk. A mangó az egyik legfinomabb. Indiában őshonos, már időszámításunk előtt kétezerben is termesztették. A hindu vallás és számos mítosz szimbolikus szereplője, szertartások állandó kelléke, születését legendák őrzik. Hosszú ideig státus­szimbólumnak számított, s a mangókertek ültetése sokáig a rádzsák privilégiuma maradt. Dél-Indiá­ból a portugálok vitték Afrikába, ezután terjedt el világszerte. Színe a sárgától a pirosig változhat, mérete, súlya is lehet eltérő. Számos ázsiai konyha használja, sós formában is. Ilyenkor nem az édes, érett gyümölcs a kiindulási alap, hanem a zöld, éretlen változat. Csatnikat, savanyúságokat, salátákat készítenek vele, vagy épp sózva, szójaszósszal fogyasztják. A mango lassi (joghurtos frissítő ital) a fűszeres indiai ételek egyik legjobb kiegészítője. Most pedig erőteljesen gyömbéres, kissé csípős sziruppal keverve kerül erre a tejberizsre.

 

Tejberizs egzotikus gyümölcssalátával

Hozzávalók (4 adag)

 

20 dkg rizs

1 liter tej (3,8 százalékos) vagy kókusztej

1 kávéskanál só

1 rúd vanília

7,5 dkg cukor vagy nyírfacukor

 

Gyömbéres gyümölcssaláta

12 dkg friss gyömbér

15 dkg cukor vagy nyírfacukor

2,5 dl víz

1 vanília

1 érett mangó

1 érett ananász

4 érett, ráncos maracuja (elhagyható)

 

A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Az egészet átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük.

A gyömbéres sziruphoz héjastul vékony szeletekre vágjuk a friss gyömbért, kissé összezúzzuk, majd összeforraljuk a vízzel, a cukorral és a vaníliával. Leszűrjük, a gyömbért eltávolítjuk (a szirup 4 hétig eláll a hűtőben). A gyümölcsöket meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, a maracuja húsát kikaparjuk, és az egészet összeforgatjuk a gyömbéres sziruppal. A tejberizs tetejére halmozzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.