chili&vanília

Téli tejberizs

Gasztro

Itt az egzotikus gyümölcsök szezonja, gyakorlatilag bármilyen különleges gyümölcsöt könnyen beszerezhetünk. A mangó az egyik legfinomabb. Indiában őshonos, már időszámításunk előtt kétezerben is termesztették. A hindu vallás és számos mítosz szimbolikus szereplője, szertartások állandó kelléke, születését legendák őrzik. Hosszú ideig státus­szimbólumnak számított, s a mangókertek ültetése sokáig a rádzsák privilégiuma maradt. Dél-Indiá­ból a portugálok vitték Afrikába, ezután terjedt el világszerte. Színe a sárgától a pirosig változhat, mérete, súlya is lehet eltérő. Számos ázsiai konyha használja, sós formában is. Ilyenkor nem az édes, érett gyümölcs a kiindulási alap, hanem a zöld, éretlen változat. Csatnikat, savanyúságokat, salátákat készítenek vele, vagy épp sózva, szójaszósszal fogyasztják. A mango lassi (joghurtos frissítő ital) a fűszeres indiai ételek egyik legjobb kiegészítője. Most pedig erőteljesen gyömbéres, kissé csípős sziruppal keverve kerül erre a tejberizsre.

 

Tejberizs egzotikus gyümölcssalátával

Hozzávalók (4 adag)

 

20 dkg rizs

1 liter tej (3,8 százalékos) vagy kókusztej

1 kávéskanál só

1 rúd vanília

7,5 dkg cukor vagy nyírfacukor

 

Gyömbéres gyümölcssaláta

12 dkg friss gyömbér

15 dkg cukor vagy nyírfacukor

2,5 dl víz

1 vanília

1 érett mangó

1 érett ananász

4 érett, ráncos maracuja (elhagyható)

 

A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Az egészet átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük.

A gyömbéres sziruphoz héjastul vékony szeletekre vágjuk a friss gyömbért, kissé összezúzzuk, majd összeforraljuk a vízzel, a cukorral és a vaníliával. Leszűrjük, a gyömbért eltávolítjuk (a szirup 4 hétig eláll a hűtőben). A gyümölcsöket meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, a maracuja húsát kikaparjuk, és az egészet összeforgatjuk a gyömbéres sziruppal. A tejberizs tetejére halmozzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.