1. Standard sütőtökkrémleves, az őszi konyhában alapdarab. (Variálható millióféle módon, például birsalmával gazdagítva vagy ázsiai irányba, csípős curryvel, kókusztejjel). 2. Vékonyra szeletelve, zsályával, tejszínnel rétegezve (mint egy rakott krumpli). 3. Nyersen lereszelve, narancslével, csilivel, olívaolajjal összeforgatva, rajta pirított kacsamáj. 4. Lazaccal, brokkolival, gyömbérrel, jázminrizzsel, klasszikus curryként. 5. Pirított gombás, zöldfűszeres, fetás, gránátalmás rizzsel megtöltve. 6. Simán megsütve, majd tahinivel meglocsolva, zaatarral megszórva (mint a képen). 7. Megsütve, felkockázva, lencsével és zöldfűszerekkel összekeverve, salátaként. 8. Lereszelve tócsniként, almaszósszal. 9. Reggeli smoothie-ba keverve vagy frissen préselve, gyömbérrel, narancslével keverve. 10. Fűszeres, répatortaszerű süteményben répa helyett. Szezonnyitónak a legfinomabb, legbeváltabb alaplevest ajánlom.
|
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg sütőtök (hosszúkás sonkatök)
3+2 dkg vaj
1 nagy hagyma
2 ág friss kakukkfű
2 evőkanál méz
1,2 l leszűrt zöldségleves
1 nagy szem burgonya, meghámozva, felkockázva
1 közepes alma, meghámozva, felkockázva
½ narancs leve
só, bors, szerecsendió
1 dl tejszín
190 fokon 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. (Úgy a legegyszerűbb, ha félbevágjuk, kikaparjuk a magját, így tesszük a sütőbe, így nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni. Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt. Főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, sütés által viszont sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Amíg sül, a 3 dkg vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel; amikor már megpuhult és átlátszó, hozzáadunk 2-3 evőkanál mézet, és enyhén karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l alaplével, majd ebbe beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát. Közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesre pürésítjük – csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb. 1 dl tejszínnel (ez el is hagyható, vagy helyettesíthető kókusztejjel). Érdemes kicsit lehűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel vagy nádcukorral, illetve pikánsabbra narancslével, esetleg kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű narancssárga, krémes, igazi őszi leves.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com