chili&vanília

Top tíz sütőtök

Gasztro

1. Standard sütőtökkrémleves, az őszi konyhában alapdarab. (Variálható millióféle módon, például birsalmával gazdagítva vagy ázsiai irányba, csípős curryvel, kókusztejjel). 2. Vékonyra szeletelve, zsályával, tejszínnel rétegezve (mint egy rakott krumpli). 3. Nyersen lereszelve, narancslével, csilivel, olívaolajjal összeforgatva, rajta pirított kacsamáj. 4. Lazaccal, brokkolival, gyömbérrel, jázminrizzsel, klasszikus curryként. 5. Pirított gombás, zöldfűszeres, fetás, gránátalmás rizzsel megtöltve. 6. Simán megsütve, majd tahinivel meglocsolva, zaatarral megszórva (mint a képen). 7. Megsütve, felkockázva, lencsével és zöldfűszerekkel összekeverve, salátaként. 8. Lereszelve tócsniként, almaszósszal. 9. Reggeli smoothie-ba keverve vagy frissen préselve, gyömbérrel, narancslével keverve. 10. Fűszeres, répatortaszerű süteményben répa helyett. Szezonnyitónak a legfinomabb, legbeváltabb alaplevest ajánlom.

false

 

A legfinomabb sütőtökkrémleves

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg sütőtök (hosszúkás sonkatök)

3+2 dkg vaj

1 nagy hagyma

2 ág friss kakukkfű

2 evőkanál méz

1,2 l leszűrt zöldségleves

1 nagy szem burgonya, meghámozva, felkockázva

1 közepes alma, meghámozva, felkockázva

½ narancs leve

só, bors, szerecsendió

1 dl tejszín

 

190 fokon 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. (Úgy a legegyszerűbb, ha félbevágjuk, kikaparjuk a magját, így tesszük a sütőbe, így nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni. Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt. Főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, sütés által viszont sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Amíg sül, a 3 dkg vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel; amikor már megpuhult és átlátszó, hozzáadunk 2-3 evőkanál mézet, és enyhén karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l alaplével, majd ebbe beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát. Közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesre pürésítjük – csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb. 1 dl tejszínnel (ez el is hagyható, vagy helyettesíthető kókusztejjel). Érdemes kicsit lehűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel vagy nádcukorral, illetve pikánsabbra narancslével, esetleg kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).