chili&vanília

Top tíz sütőtök

Gasztro

1. Standard sütőtökkrémleves, az őszi konyhában alapdarab. (Variálható millióféle módon, például birsalmával gazdagítva vagy ázsiai irányba, csípős curryvel, kókusztejjel). 2. Vékonyra szeletelve, zsályával, tejszínnel rétegezve (mint egy rakott krumpli). 3. Nyersen lereszelve, narancslével, csilivel, olívaolajjal összeforgatva, rajta pirított kacsamáj. 4. Lazaccal, brokkolival, gyömbérrel, jázminrizzsel, klasszikus curryként. 5. Pirított gombás, zöldfűszeres, fetás, gránátalmás rizzsel megtöltve. 6. Simán megsütve, majd tahinivel meglocsolva, zaatarral megszórva (mint a képen). 7. Megsütve, felkockázva, lencsével és zöldfűszerekkel összekeverve, salátaként. 8. Lereszelve tócsniként, almaszósszal. 9. Reggeli smoothie-ba keverve vagy frissen préselve, gyömbérrel, narancslével keverve. 10. Fűszeres, répatortaszerű süteményben répa helyett. Szezonnyitónak a legfinomabb, legbeváltabb alaplevest ajánlom.

false

 

A legfinomabb sütőtökkrémleves

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg sütőtök (hosszúkás sonkatök)

3+2 dkg vaj

1 nagy hagyma

2 ág friss kakukkfű

2 evőkanál méz

1,2 l leszűrt zöldségleves

1 nagy szem burgonya, meghámozva, felkockázva

1 közepes alma, meghámozva, felkockázva

½ narancs leve

só, bors, szerecsendió

1 dl tejszín

 

190 fokon 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. (Úgy a legegyszerűbb, ha félbevágjuk, kikaparjuk a magját, így tesszük a sütőbe, így nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni. Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt. Főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, sütés által viszont sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Amíg sül, a 3 dkg vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel; amikor már megpuhult és átlátszó, hozzáadunk 2-3 evőkanál mézet, és enyhén karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l alaplével, majd ebbe beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát. Közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesre pürésítjük – csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb. 1 dl tejszínnel (ez el is hagyható, vagy helyettesíthető kókusztejjel). Érdemes kicsit lehűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel vagy nádcukorral, illetve pikánsabbra narancslével, esetleg kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.