chili&vanília

Top tíz sütőtök

Gasztro

1. Standard sütőtökkrémleves, az őszi konyhában alapdarab. (Variálható millióféle módon, például birsalmával gazdagítva vagy ázsiai irányba, csípős curryvel, kókusztejjel). 2. Vékonyra szeletelve, zsályával, tejszínnel rétegezve (mint egy rakott krumpli). 3. Nyersen lereszelve, narancslével, csilivel, olívaolajjal összeforgatva, rajta pirított kacsamáj. 4. Lazaccal, brokkolival, gyömbérrel, jázminrizzsel, klasszikus curryként. 5. Pirított gombás, zöldfűszeres, fetás, gránátalmás rizzsel megtöltve. 6. Simán megsütve, majd tahinivel meglocsolva, zaatarral megszórva (mint a képen). 7. Megsütve, felkockázva, lencsével és zöldfűszerekkel összekeverve, salátaként. 8. Lereszelve tócsniként, almaszósszal. 9. Reggeli smoothie-ba keverve vagy frissen préselve, gyömbérrel, narancslével keverve. 10. Fűszeres, répatortaszerű süteményben répa helyett. Szezonnyitónak a legfinomabb, legbeváltabb alaplevest ajánlom.

false

 

A legfinomabb sütőtökkrémleves

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg sütőtök (hosszúkás sonkatök)

3+2 dkg vaj

1 nagy hagyma

2 ág friss kakukkfű

2 evőkanál méz

1,2 l leszűrt zöldségleves

1 nagy szem burgonya, meghámozva, felkockázva

1 közepes alma, meghámozva, felkockázva

½ narancs leve

só, bors, szerecsendió

1 dl tejszín

 

190 fokon 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. (Úgy a legegyszerűbb, ha félbevágjuk, kikaparjuk a magját, így tesszük a sütőbe, így nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni. Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt. Főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, sütés által viszont sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Amíg sül, a 3 dkg vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel; amikor már megpuhult és átlátszó, hozzáadunk 2-3 evőkanál mézet, és enyhén karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l alaplével, majd ebbe beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát. Közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesre pürésítjük – csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb. 1 dl tejszínnel (ez el is hagyható, vagy helyettesíthető kókusztejjel). Érdemes kicsit lehűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel vagy nádcukorral, illetve pikánsabbra narancslével, esetleg kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.