Az egészben sült csirkét mindenki imádja télen,
nyáron. A készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt, hogy ne száradjon ki a mellehúsa, másrészt, hogy minél több és ropogósabb bőre legyen. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Még azoknak is érdemes beszerezni, akik kevésbé konyhaikütyü-mániások (konyhai szaküzletekben, késboltokban lehet megtalálni). Azzal, hogy kivágjuk a csirke gerincoszlopát, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Tökéletes sült csirkénk lesz 45 perc alatt. Csirkeolló híján ugyanezt a műveletet persze éles késsel is el lehet végezni. A csontot természetesen nem dobjuk ki, amíg sül a csirke, pont elkészül belőle egy könnyű leves vagy alaplé. A csirke mellett bármilyen, az évszaknak megfelelő zöldséget süthetünk, fajtájától függően nagyjából a sütési idő felében érdemes a hús mellé tenni a tepsire, hogy egyszerre készüljenek el. Az alábbi receptben nyári, zsenge céklákkal ajánlom, később válthatunk édesburgonyára, csicsókára, sütőtökre is. A céklák levelét nehogy kidobjuk, megfonnyasztva, fokhagymával remek köret lesz belőle, vagy joghurttal is összekeverhetjük salátának. Mondanom sem kell, minél jobb minőségű, tanyasi csirkéhez jutunk, annál finomabb lesz a végeredmény.
Kiterített sült csirke vele sült céklákkal
Hozzávalók (2–4 adag)
Egy 1,2-1,5 kg-os tanyasi csirke
1 teáskanál só, frissen őrölt bors
1 kávéskanál currypor
5 dkg puha vaj
1 kg zsenge, új cékla (ha van, színes)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
2 evőkanál olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy sütés során ne emelkedjenek fel.
Az ujjunkkal óvatosan kissé fellazítjuk a bőrét, a puha vaj egy részét a bőr alá kenjük. A többi vajjal egyenletesen bekenjük a csirkét, mindenhol, a hajlatokban is (combja alatt) alaposan belemasszírozzuk. Meghintjük a curryporral, sózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, majd 20 percig sütjük.
Ekkor kivesszük a tepsit, a csirke köré helyezzük a feldarabolt céklákat, a fokhagymagerezdeket (nem kell meghámozni), amelyeket előtte sóval, borssal és kevés olívaolajjal összeforgattunk. Visszatesszük a sütőbe, és további kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu