chili&vanília

Terítve!

Gasztro

Az egészben sült csirkét mindenki imádja télen,

nyáron. A készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt, hogy ne száradjon ki a mellehúsa, másrészt, hogy minél több és ropogósabb bőre legyen. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Még azoknak is érdemes beszerezni, akik kevésbé konyhaikütyü-mániások (konyhai szaküzletekben, késboltokban lehet megtalálni). Azzal, hogy kivágjuk a csirke gerincoszlopát, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Tökéletes sült csirkénk lesz 45 perc alatt. Csirkeolló híján ugyanezt a műveletet persze éles késsel is el lehet végezni. A csontot természetesen nem dobjuk ki, amíg sül a csirke, pont elkészül belőle egy könnyű leves vagy alaplé. A csirke mellett bármilyen, az évszaknak megfelelő zöldséget süthetünk, fajtájától függően nagyjából a sütési idő felében érdemes a hús mellé tenni a tepsire, hogy egyszerre készüljenek el. Az alábbi receptben nyári, zsenge céklákkal ajánlom, később válthatunk édesburgonyára, csicsókára, sütőtökre is. A céklák levelét nehogy kidobjuk, megfonnyasztva, fokhagymával remek köret lesz belőle, vagy joghurttal is összekeverhetjük salátának. Mondanom sem kell, minél jobb minőségű, tanyasi csirkéhez jutunk, annál finomabb lesz a végeredmény.

 

Kiterített sült csirke vele sült céklákkal

Hozzávalók (2–4 adag)

 

 

Egy 1,2-1,5 kg-os tanyasi csirke

1 teáskanál só, frissen őrölt bors

1 kávéskanál currypor

5 dkg puha vaj

1 kg zsenge, új cékla (ha van, színes)

1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve

2 evőkanál olívaolaj

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy sütés során ne emelkedjenek fel.

Az ujjunkkal óvatosan kissé fellazítjuk a bőrét, a puha vaj egy részét a bőr alá kenjük. A többi vajjal egyenletesen bekenjük a csirkét, mindenhol, a hajlatokban is (combja alatt) alaposan belemasszírozzuk. Meghintjük a curryporral, sózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, majd 20 percig sütjük.

Ekkor kivesszük a tepsit, a csirke köré helyezzük a feldarabolt céklákat, a fokhagymagerezdeket (nem kell meghámozni), amelyeket előtte sóval, borssal és kevés olívaolajjal összeforgattunk. Visszatesszük a sütőbe, és további kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.