Tartalom

MaNcs 30. évf. 38. sz. (2018-09-20)

Publicisztika

Rétvári László

Publicisztika

Egy élet

Adatok tudományos, oktatói, közéleti működéseim megbecsüléséről

Két éve betöltöttem a nyolcvanadikat. A demográfiai jellemzők szerint most már tényleg öreg vagyok. Ha az ember szellemileg ép, lehet ez a számvetés ideje, azonban ezt én 70 éves koromban a Nyugat-magyarországi Egyetemről való nyugdíjba vonulásomkor már megtettem.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kő a szájban

Elfogott egy levelet hétfőn a hvg.hu. Feladó az Emberi Erőforrások Minisztériuma, címzett pedig az összes állami fenntartású kulturális intézmény (ilyen ugyebár a Müpa, az Operaház vagy éppen a Nemzeti Múzeum).

A szerk.

A szerk.

A fekete lyuk

Amikor 1994 őszén, a csúnyán elbukott választások után, néhány a Fidesz „liberális szárnyához” sorolt politikus fölbukkant a Jajkiáltás! nevű programsorozaton, sokan megdöbbentek. Mit keres Deutsch, Pokorni a leváltott kormánypárt rendezvényén, ráadásul azok között, akik az MDF-en belül a kizárt Csurka István köréhez tartoznak? Hisz két évvel korábban Kövér László az Országgyűlésben még ezt mondta a hírhedt Csurka-dolgozatról: „az újabb keletű magyarországi nácizmus alapvetése”.

Belpol

Belpol

Tibi atya kitalálója a Narancsnak a kormánypárti támadásokról: "Mi nem kérünk bocsánatot"

Tibi atya követői elvárják, hogy politikai kérdésekben szerepet vállaljon a Facebookon több mint 1,3 millió követővel rendelkező fiktív alkoholista pap. A figura a kampányban is „megszólalt”, bírálta Orbán Viktort, erre szembetalálta magát a teljes kormánymédiával. A Humbák Művek vezetője szerint nem tesznek mást, mint lőnek mindenre, ami nem tetszik nekik.

A CEMP eladása és Spéder Zoltán cégbirodalma

Belpol

A távozás ára

Spéder Zoltán pár napja eladta részesedését az Index hírportál megjelenését támogató médiacégben. Miért tette? Mi lesz az Indexszel? Mi történt a milliárdos bankárral azóta, hogy két évvel ezelőtt kegyvesztett lett?

Így szabná át a kormány az MTA intézethálózatát

Belpol

Be az Alapba

Az MTA költségvetési forrásainak nagyobbik részét a nyáron Palkovics László minisztériuma vette át. Mostanra kezd derengeni, hogy ennek milyen következményei lesznek.

Interjú

Belpol

„Egy centit nem léptünk hátra”

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

A kiválósági pályázatok változatlan feltételekkel folytatódnak jövőre, a kutatóintézeti struktúra és a finanszírozás átalakításából azonban nem enged a kormány, 2019-től az új rendszer szerint osztanák a pénzeket.

Nemzeti nevelés az óvodákban

Belpol

„A Jézuskát nem erőltetjük”

Keresztény értékek, nemzeti szimbólumok, a néphagyományok ismerete – egyebek mellett ezekkel bővül az óvodai nevelés alapprogramja. A minisztérium szerint a módosítást szakmai egyeztetés előzte meg, de az érintett szervezetek erről nem tudnak.

Zene

Interjú

Zene

A nagy mesterek pontosan tudják, mit akarnak, és azt hogyan oldják meg

Benoît Dratwicki, a Centre de Musique Baroque de Versailles igazgatója a francia barokk operáról

Az elmúlt 30-40 évben a barokk zene előadása, a franciáé is, robbanásszerűen megújult. A 41 éves, lelkes igazgató közel ötszáz korabeli partitúra közül válogatva segít világszerte a francia barokk terjesztésében. A magyarországi projektekről, kis és nagy mesterekről, stílushűségről és sokféleségről beszélgettünk.

Koncert

Zene

Közönségkedvenc

Két Händel-koncert

Nem vitás, az elmúlt bő harminc évben világtörténelmi események egész sorának lehettünk tanúi. Leomlott a berlini fal, volt Öböl-háború és szeptember 11., s ami éppily fontos: megkezdődött és a nagyvilágban jószerint le is zajlott Händel rehabilitációja.

Interaktív
Színház

ZSINÓRPADLÁS - 1968 színháza

Színház

Falak és függönyök

Angolszász bulvár és polbeat musical, kísérletezések az abszurddal és az új gazdasági mechanizmussal: mit láthatott a közönség 1968-ban 1968-ból a budapesti színpadokon?

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„Már anyám hasában is tudtam, hogy valami nincs rendben odakint”

Jordán Adél színész

Az őszt rögtön egy díjjal kezdte: munkahelyén, a Katona József Színházban ő lett az előző évad legjobb női főszereplője. De hogy kerül ide Kolbász Viktor? Erről és a Katona nyújtotta védelemről, a sorosozásról és a jobb profil előnyeiről is beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS - Húszéves Pintér Béla színháza

Színház

Írja, rendezi, játssza

Második drámakötete szeptember közepén jelenik meg – akárcsak az elsőről, ennek borítójáról is ő maga tekint le ránk, szerepben, jelmezben, a 80-as évek táncházmozgalmának tagjaként, hatalomkritikus hősként. Ilyen színészi és írói életmű nincs több a magyar palettán.

ZSINÓRPADLÁS melléklet

Színház

„Túl sok még a fájdalom”

Carly Wijs színész, író

Amszterdamban született, hol ott, hol Brüsszelben él, Molenbeek–Saint-Jean kerületi lakosként volt tanúja a párizsi terrortámadás elkövetői utáni hajszának. Színészből lett író, írt könyvet és színdarabot; a Mi és Ők, a 2004-es beszláni iskolai túszdráma két diákra – egy fiúra és egy lányra – hangszerelt feldolgozása világsikert aratott. A darab szeptembertől a Jurányiban is látható.

ZSINÓRPADLÁS - Rés a présen

Színház

Bernsteinnel találkozni mindig jó

Szemenyei János színész, énekes

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei fókuszában többek közt a száz éve született amerikai zeneszerző, Leonard Bernstein művészete áll. Trouble in Tahiti című darabja október 21–22-én látható majd a Zeneakadémián, ám előtte október 13-án a Müpában mutatják be a Candide-ot, amelynek a címszerepét Szemenyei János énekli.

ZSINÓRPADLÁS - Könyv

Színház

Fanatizmus kell

Czank Lívia: A függöny mögött – A balett titkos világa

Jól érezte Czank Lívia, hogy a felmerülő kérdések megválaszolásához nem cikk, minimum könyv szükséges.

Küzdelem az Operettszínházért

Színház

Légy az icipici párocskám!

Hárman versenyeznek az egyik legnagyobb magyar színház, a Kero-botrány után új utak felé induló Operett igazgatói székéért. A színfalak mögött izzik a NER-en belüli kultúrharc, az igazi kérdés információink szerint az: meddig terjed a Vidnyánszky-kör befolyása?

ZSINÓRPADLÁS - Hangoskönyv

Színház

Alföldi Róbert izgalmas kísérlete a keseredés vágy hangján

A. A. Milne: Micimackó – Alföldi Róbert előadásában

Alföldi nem először találkozik Róbert Gidával a Százholdas Pagonyban. 2005-ben A Nagy Könyv című olvasásnépszerűsítő programban rendezett egy 26 perces versenyfilmet a Micimackóból, fergeteges szereposztásban, Kállai Ferenc, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Máthé Erzsi, Darvas Iván, Tábori Nóra, Tordy Géza, Bodrogi Gyula közreműködésével.

Gasztro
Tudomány
Lokál

Interjú

Lokál

„Már télen is égnek az erdőtüzek”

Michael Kodas erdőtűzszakértő

Megafire címmel könyvet írt az Egyesült Államokat sújtó hatalmas erdőtüzekről. Ha nem közvetlen közelről tanulmányozza a tüzeket, a boulderi University of Coloradón vezeti a környezetvédelmi újságírók képzését – az amerikai erdőtüzek szakértőjével telefonon beszélgettünk.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Hosszú, méla lesben

Shane Black: Predator – A ragadozó

A zsánerfilmtörténet nyolcvanas évekbeli fénykorának egyik legnagyobb dobása volt az űrből jött trófeagyűjtő figurájának kiötlése és perfekt elővezetése.

Film

Mikrofilm

Nyelvében él

Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Az első magyar tinithriller – hirdeti magáról a film, ezzel pedig mindenféle, rá egyáltalán nem jellemző asszociációt idéz elő az egyszeri néző fejében.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

A ruha alatt

Queer Eye

Létezik egy speciális televíziós reality műfaj, magyarul jobb híján átalakítós műsornak nevezhetnénk (angolul makeover show-nak hívják), amelynek célcsoportját főleg nők alkotják. A cselekmény nem túl bonyolult: egy szakértő vagy szakértők csoportja radikálisan átalakítja egy látványosan hozzá nem értő/hanyag/ trampli ember otthonát/menyasszonyi ruháját/stílusát/testét satöbbijét.