chili&vanília

Top öt görögdinnye

Gasztro

Augusztus 15-én egész Olaszország nyaral és ünnepel. Az ünneplés pedig sokféle, bár egy közös pont mindig van: a nagy evés-ivás.

A Ferragosto, vagyis nagyboldogasszony ünnepének eredete még az ókorból származik, a császár Kr. e. 18-ban vezette be. Ma leginkább a nyári vakáció jelképének tartják, mindenki a tengerparti nyaralóhelyekre települ, vendégeskedik, piknikezik, lakomázik. A görögdinnye ilyenkor az egyik ikonikus kellék, a forróságban hűsít, lépten-nyomon árulják. Palermóban az ünnepi desszert általában a szicíliai konyha egyik különlegessége: gelo di anguria, vagyis görögdinnyepuding. Mindössze három hozzávaló alkotja: kimagozott, pürésített, leszűrt görögdinnyelé, némi cukor (vagy más édesítő) és étkezési keményítő. Ezeket sűrűre főzik, poharakba töltik, és néhány óra alatt hűtőben megdermesztik. A tetejére reszelt keserű csokoládé, jázminvirág, tejszín, fahéj vagy menta kerülhet. Máris ugrunk egy kontinensnyit, és Indiában találjuk magunkat, ahol Ra­dzsasztánban izgalmas curryt készítenek a görögdinnyéből. A fűszereket serpenyőben megpirítják, majd görögdinnyepürével főzik össze. Ebbe a mártásba teszik a felkockázott dinnyét, átmelegítik, végül rizsen tálalják. Két extrém és lenyűgöző felhasználása a legnagyszerűbb kánikulagyümölcsnek. Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul magas a C-vitamin-tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású. Mivel ilyenkor bőven van idő és kapacitás kiélvezni a szezonját, bátran próbálják ki egyszer-egyszer kicsit másképp. Például a leszűrt levét egy csepp rózsavízzel, zöldcitrommal keverve, majd rozé habzóborral felöntve. Vagy a szeleteket pusztán pici sóval és chilivel meghintve, ahogy Dél-Amerikában szokták (őrületesen jó!). Íme, némi inspiráció a kísérletezéshez:

 

Görögdinnye-saláta fetasajttal (a legelterjedtebb, de hátha valaki még nem találkozott vele): a gyümölcsöt kockázzuk fel nagyobb darabokra (adhatunk hozzá uborkát vagy paradicsomot is), és tegyünk rá fetasajtkockákat. Lilahagyma, fekete olajbogyó, menta vagy bazsalikom is illik hozzá.

 

Trópusi görögdinnyesalsa (grillpartira fenomenális): a dinnyét vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze ugyanakkorára aprított mangóval, avokádóval, sok zöldcitromlével, némi chilivel és szégyentelen mennyiségű korianderrel. Csirke, hal mellé remek.

 

Csípős-savanyú, keleti dinnyesaláta (függőséget okoz): az öntethez keverjünk össze 2 evőkanál szójaszószt, két citrom és egy zöldcitrom levét, kevés nádcukrot, chilit, reszelt gyömbért. Keverjük össze a felkockázott dinnyével, szórjunk ré pirított mogyorót és mentát.

 

Görögdinnye-gazpacho (a leghűsítőbb): fél kiló kimagozott dinnyét és ugyanennyi meghámozott, kimagozott paradicsomot leturmixolunk 1 citrom levével, egy szelet kenyérrel, némi vörösborecettel és olívaolajjal. Jégbe hűtve tálaljuk.

 

Rizsecetes pácolt dinnye (csak úgy, üdítő snack-nek): rizsecetet kikeverünk reszelt gyömbérrel, majd összeforgatjuk a dinnyekockákkal. Ha akad, thai bazsalikomot teszünk bele.

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.