chili&vanília

Top öt görögdinnye

Gasztro

Augusztus 15-én egész Olaszország nyaral és ünnepel. Az ünneplés pedig sokféle, bár egy közös pont mindig van: a nagy evés-ivás.

A Ferragosto, vagyis nagyboldogasszony ünnepének eredete még az ókorból származik, a császár Kr. e. 18-ban vezette be. Ma leginkább a nyári vakáció jelképének tartják, mindenki a tengerparti nyaralóhelyekre települ, vendégeskedik, piknikezik, lakomázik. A görögdinnye ilyenkor az egyik ikonikus kellék, a forróságban hűsít, lépten-nyomon árulják. Palermóban az ünnepi desszert általában a szicíliai konyha egyik különlegessége: gelo di anguria, vagyis görögdinnyepuding. Mindössze három hozzávaló alkotja: kimagozott, pürésített, leszűrt görögdinnyelé, némi cukor (vagy más édesítő) és étkezési keményítő. Ezeket sűrűre főzik, poharakba töltik, és néhány óra alatt hűtőben megdermesztik. A tetejére reszelt keserű csokoládé, jázminvirág, tejszín, fahéj vagy menta kerülhet. Máris ugrunk egy kontinensnyit, és Indiában találjuk magunkat, ahol Ra­dzsasztánban izgalmas curryt készítenek a görögdinnyéből. A fűszereket serpenyőben megpirítják, majd görögdinnyepürével főzik össze. Ebbe a mártásba teszik a felkockázott dinnyét, átmelegítik, végül rizsen tálalják. Két extrém és lenyűgöző felhasználása a legnagyszerűbb kánikulagyümölcsnek. Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul magas a C-vitamin-tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású. Mivel ilyenkor bőven van idő és kapacitás kiélvezni a szezonját, bátran próbálják ki egyszer-egyszer kicsit másképp. Például a leszűrt levét egy csepp rózsavízzel, zöldcitrommal keverve, majd rozé habzóborral felöntve. Vagy a szeleteket pusztán pici sóval és chilivel meghintve, ahogy Dél-Amerikában szokták (őrületesen jó!). Íme, némi inspiráció a kísérletezéshez:

 

Görögdinnye-saláta fetasajttal (a legelterjedtebb, de hátha valaki még nem találkozott vele): a gyümölcsöt kockázzuk fel nagyobb darabokra (adhatunk hozzá uborkát vagy paradicsomot is), és tegyünk rá fetasajtkockákat. Lilahagyma, fekete olajbogyó, menta vagy bazsalikom is illik hozzá.

 

Trópusi görögdinnyesalsa (grillpartira fenomenális): a dinnyét vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze ugyanakkorára aprított mangóval, avokádóval, sok zöldcitromlével, némi chilivel és szégyentelen mennyiségű korianderrel. Csirke, hal mellé remek.

 

Csípős-savanyú, keleti dinnyesaláta (függőséget okoz): az öntethez keverjünk össze 2 evőkanál szójaszószt, két citrom és egy zöldcitrom levét, kevés nádcukrot, chilit, reszelt gyömbért. Keverjük össze a felkockázott dinnyével, szórjunk ré pirított mogyorót és mentát.

 

Görögdinnye-gazpacho (a leghűsítőbb): fél kiló kimagozott dinnyét és ugyanennyi meghámozott, kimagozott paradicsomot leturmixolunk 1 citrom levével, egy szelet kenyérrel, némi vörösborecettel és olívaolajjal. Jégbe hűtve tálaljuk.

 

Rizsecetes pácolt dinnye (csak úgy, üdítő snack-nek): rizsecetet kikeverünk reszelt gyömbérrel, majd összeforgatjuk a dinnyekockákkal. Ha akad, thai bazsalikomot teszünk bele.

Figyelmébe ajánljuk