Tartalom

(2015-08-13)

Snoblesse
Publicisztika
Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mit engedhet meg magának ma egy miniszter Magyarországon?

Magyarország kormánya annyit lát helyesnek a nyilvánosság orrára kötni miniszterelnöki minisztere hivatalos útjairól, hogy aszondja: „Lázár János miniszter az utazásaihoz kapcsolódóan szállásdíjat, napidíjat és útiköltséget és egyéb költségeket nem vesz igénybe, így erre vonatkozóan adatot szolgáltatni nem tudunk”. Szép egyenes beszéd, körülbelül annyit tesz: fasz közöd van hozzá, kussoljál!

A szerk.

A szerk.

A zsák meg a foltja

A bukaresti magyar nagykövettel, Zákányi Botonddal készített interjút hétfőn közölte a Romania libera című konzervatív napilap. (A szöveg a neten magyarul is elolvasható a foter.ro oldalon.)

Külpol

Orosz lobbitevékenység az EU-ban

Külpol

Putyin fehér lovagjai

A Putyin-barát oligarchák nem hajlandók csak úgy lenyelni, hogy feketelistára rakták őket Európában. Többen is keményen lobbiznak. Az a kérdés, hogy mennyire hatékonyan.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nem kell ehhez Habony Árpád”

Kovács Zoltán kormányszóvivő a kabinet menekültpolitikájáról

Az „illegális migráció” útvonalainak lezárásával kezelné a menekülthelyzetet a kormány. Kovács Zoltán szerint a kérdésben adták magukat a kommunikációs szempontok.

Belpol

A biztos bukás - Az olimpia gazdasági hatásai

A 2024-es budapesti olimpiarendezés támogatói szerint az esemény soha nem látott fejlődést hozna az országnak, ám az eddigi tapasztalatok szerint ezeken a játékokon csak veszíteni lehet. Magyarországon pedig tényleg minden adott ahhoz, hogy óriási veszteséget hagyjon maga után a világ legnagyobb sportrendezvénye. Igaz, néhányan már most jól jártak.

Belpol

„Elmondtam Szijjártónak, hogy rosszulesett”

Kóka János a Cellumról és az Orbánnal közös utazásairól. Neve korábban szitokszó volt a jobboldalon, most a kormánnyal együtt dolgozik a magyar export fellendítésén. Tegeződik Orbánnal, Szijjártóról remek véleménye van. Kóka János részletesen először a Narancsnak beszélt a távol-keleti utak hátteréről.

Zene
Film

Így nem lesz többé filmmúzeum Budapesten

Film

Arttal a körút felé

Új bérlője van a valahai Mátra mozinak, ahol eddig Magyarország gyakorlatilag egyetlen filmmúzeuma, az Örökmozgó működött. Az új bérlő ígéri, hogy artkinót üzemeltet majd, de a régi filmeknek búcsút inthetünk. Kinek köszönhetjük mindezt?

Interaktív

Itt a Windows 10

Interaktív

Együtt a család

Hiába jelent meg július végén a Windows 10, a Microsoft számára csak most kezdődik a munka: a lehető legtöbb eszközre el akarja juttatni az új operációs rendszert.

Rádió

Interaktív

A félegyházi helyzet

Valaki mondja meg

Ha mindig is kíváncsi volt rá, hogy milyen az élet a Kiskunságban, ha szeretett volna képben lenni Félegyháza vagy Majsa ügyes-bajos dolgaival, van egy jó hírünk: a Sirius Rádión futó Valaki mondja meg című műsornak van online archívuma, így már az is hozzáférhet az információs magazinhoz, aki valamilyen szerencsétlen oknál fogva nem a környéken lakik.

Színház

Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

Színház

Mint a gyerek

Faramuci érzés egy gyerekszínjátszó fesztiválon meghívott kritikusként jelen lenni. Képzeljük csak magunk elé a gyerekelőadásokat szigorú távolságból szemlélő, savanyú ábrázatú ítész olvadozó szülők közé ékelt alakját, amint épp összevont szemöldökkel hiányolja az átélést a fát játszó kisfiú játékából!

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Jókor voltam jó helyen”

Makláry Kálmán galerista, műgyűjtő

A Kálmán Makláry Fine Artsot Európa 55 legjobb galériája közé sorolta az Artnet nemzetközi művészeti portál. Hosszú út vezetett idáig.

Tudomány

Az orvvadászat ökológiai terhe

Tudomány

Tőrbe csalva

Ritka állatokat és növényeket fenyeget a sors, hogy életükről mások döntsenek kényük-kedvük szerint. Számos állatfaj állománya még a hajdani, minden szempontból szabályszerű vadászatok nyomán csappant meg.

Riport

Riport

Családi tragédia Hevesen - Vészjelzés nélkül

Július 26-ára virradóra L. Krisztián felakasztotta két kisfiát, majd saját magát. A hevesi tragédia körülményei tisztázatlanok, aminek jele az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok sora. Állítólag a gyámügyi hivatal, a családsegítő központ, az általános iskola és a háziorvos is tudott arról, hogy az L. családban történt már családon belüli erőszak.

Lokál

Hello Wood Vigántpetenden

Lokál

Falu végén gurul a kocsma

Mára nemzetközi hírnevű építészeti happeninggé nőtte ki magát a hat éve indult alkotótábor, ahol az ideális falu és ideális közössége létrehozásával kísérleteztek a mintegy 30 országból érkezett építészek és egyetemisták.

56. Velencei Képzőművészeti Biennále

Lokál

Halott zászlók

A kifejezetten izgalmas idei válogatásban a kiállított művek többnyire eredeti, önálló hangon reflektálnak napjaink „glocal” valóságára, az életünk színterét jelentő, sokszor provinciálisnak ható „világfalu” történéseire.

Lokál

Áramkörtánc

Séta a Kelenföldi Erőműben

Bejártuk a főváros egyik legkülönlegesebb ipari műemlékét, a Kelenföldi Erőmű 2004-ben leállított kap­csoló­házát.

Gasztro
Lélek

Diákkezdeményezés a közösségi szolgálatról

Lélek

Ne hagyjanak ki minket!

Néhány éve lépett életbe az a törvényi szabályozás, amely kötelezővé tesz 50 óra iskolai közösségi szolgálatot (IKSZ) a középiskolásoknak. Az iskola takarításától kezdve a rendezvényszervezésen át egészen a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozásig széles a választék, ám sok esetben haszontalanul telnek a kötelező órák. Egy diákokból alakult csoport egyeztetést kezdeményezett a minisztériummal.

Tévétorrent

Tévétorrent

Államnő

Borgen

Az utóbbi évek legjobb politikai tévésorozatában Dánia első női miniszterelnöke óriási lehetőséghez jut, de meg is kérik az árát.

Ételhordó