chili&vanília

Főtt kukorica három perc alatt

Gasztro

Augusztus a csöves kukorica hónapja. A majonézes kukorica finoman szólva nem kimondottan a gasztronómia csúcsa, más a helyzet azonban a nyári, friss, zsenge, kukoricával, ha megfelelően készítjük el. Azon túl, hogy nyári balatoni hangulatot megidézve, többnyire főtt állapotban fogyasztjuk, jellemzően nem nagyon kezdünk vele mást, pedig nem igazán igényel nagy erőfeszítést az előkészítése. Apróra vágott lila hagymával, friss bazsalikommal vagy sok korianderrel, zöldcitromlével és csilivel összeforgatva salátának nagyszerű, gyömbérrel, szezámolajjal wokosan. A mexikóiak egyik legnépszerűbb utcai étele az elote: faszénen grillezett, füstös-édes kukorica, csiliszósszal, zöldcitrommal és tejföllel. A csúcsgasztronómiában szokás extravagáns, komplex fogások – pl. fagylaltként desszertek – részeként is tálalni (a latin-amerikai ízek jellemző térhódításának jeleként). Sokak számára mumus a mikró, az alábbi zseniális módszerrel azonban bármikor szupertempós főtt kukoricát készíthetünk, akár egy személyre, akár egy villlámsalátához.

Íme, a trükk:

1. Olyan kukoricát válasszunk, amin rajta van a héja. (Ez megvédi majd a kiszáradástól).

2. Tegyük be héjastul a mikróba, maximális fokozatra, úgy, ahogy van (víz nélkül).

3. Mikrózzuk 3 percig.

4. Fogóval vagy kesztyűvel vegyük ki. Vigyázat, nagyon forró!

5. Tegyük egy rácsra vagy deszkára, és hagyjuk pár percig hűlni, a belseje még forróbb.

6. Bontsuk ki, máris fogyasztható.

Az alábbi salátának két érdekessége van: egyrészt az öntet (krémes, telt, pedig kefirrel készül), másrészt a rászórt pattogatott kukorica (laktat és jópofa), mindkettőt jó szívvel ajánlom más salátákhoz is.

 

Tízperces saláta zsenge csöves kukoricával

Hozzávalók (2 nagy adag)

 

2 zsenge csöves kukorica

Öntet:

1 dl kaukázusi kefir

1 evőkanál szezámolaj (vagy mandula-, vagy dióolaj)

1 teáskanál méz (vagy agavészirup)

késhegynyi currypor és cayenne bors

só, bors

1 fej római saláta (esetleg jégsaláta vagy radicchio)

25 dkg koktélparadicsom

2 marék pattogatott kukorica

1 csokor friss koriander vagy petrezselyem

 

A két csöves kukoricát a fenti leírás szerint, három perc alatt megpároljuk a mikróban (vagy hagyományos módon megfőzzük). Közben kikeverjük az öntetet: vékony sugárban a kaukázusi kefirhez adjuk a szezámolajat, és elkeverjük, mint a majonézt. Hozzáadjuk a mézet, curryt, cayenne borsot, megsózzuk, megborsozzuk. Készíthetünk belőle nagyobb adagot, néhány napig a hűtőben eláll. Kipattogtatjuk a kukoricát, megsózzuk.

Összeállítjuk a salátát: hosszában félbevágjuk a római salátát (vagy radicchiót), és egy-egy nagy tányérra tesszük. A kukoricaszemeket éles késsel lefejtjük a csőről, és a salátára szórjuk. Meglocsoljuk az öntettel. Rátesszük a félbevágott koktélparadicsomot, a pattogatott kukoricát, végül a friss koriandert vagy petrezselymet. Azonnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.