Tovább bővült a visszahívott Kinder-termékek sora

  • narancs.hu
  • 2022. április 9.

Gasztro

Egy belga gyárból kikerült termékek szalmonellával lehetnek fertőzöttek, köztük adventi kalendáriumok is. 

Újabb termékekkel bővült a visszahívott Kinder-termékek sora. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) még szerdán tette közzé, hogy az Európai Unió több tagállamában jelentettek Salmonella Typhimurium okozta megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők.

A belga élelmiszerbiztonsági hatóság kivizsgálása alapján kiderült, hogy Magyarországra is érkeztek szennyezett termékek. A Ferrero ezért azonnali hatállyal hívja vissza az Arlonban készült Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons, Kinder Happy Moments, Kinder Mix 198g, Kinder Maxi Mix 133g, Kinder adventi naptár 127g termékek teljes gyártását tételszámtól és lejárati időtől függetlenül.

A cég hangsúlyozza, hogy a visszahívás csak a belgiumi Arlonban gyártott Kinder termékeket érinti. Az arloni üzem éves szinten a világszerte gyártott Kinder termékek teljes mennyiségének körülbelül 7 százalékát teszi ki. A cég visszahívott termékeinek listája itt érhető el

A cég azt is írta, hogy elismeri, hogy voltak belső hiányosságok, melyek késedelmet okoztak az információk időben történő lekérésében és megosztásában, és ez befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát. Az arloni gyárban felfüggesztették a tevékenységet, és csak a hatósági engedély birtokában nyitják meg újra.

A Nébih korábban azt írta, a Ferrero Magyarország Kft. tájékoztatása alapján hazánkban az alábbi termékek lehetnek érintettek a szennyezettségben, ezért a cég ezeket elővigyázatosságból visszahívja a fogyasztóktól: 

  • Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g, 
  • Kinder Surprise Maxi 100g,
  • Kinder Mix 198g, 
  • Kinder Maxi Mix 133g,
  • Kinder Mini Eggs 250g,
  • Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g

A Ferrero Mo. Kft. tájékoztatásán túl a visszahívás kapcsán az egyes áruházláncok az alábbi tájékoztatókat jelentették meg: 

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a megadott termékek bármelyikéből vásároltak, ne fogyasszák azt el! Kérdéseikkel és panaszaikkal forduljanak a Ferrero Magyarország Kft. fogyasztóvédelmi csoportjához (elérhetőség itt).

A Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.

A Salmonelláról a Nébih Veszélyzóna adatbázisában olvashatnak bővebben!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk