étel, hordó

Tüköry

  • ételhordó
  • 2021. december 15.

Gasztro

50 éves Tüköry

Ötven éve, 1971 elején negyvenoldalas tanulmánnyal állt elő Szabó Ernő, a Belvárosi Vendéglátóipari Vállalat 3. üzletcsoportjának igazgatója és Trkala József, a Százéves étterem korábbi séfje. A Szakmai program a Rosenberg házaspár utcai halbüfé tervezett sörözőjéhez címet viselő dolgozat elérte az országos sajtó ingerküszöbét is. A Magyar Hírlap interjút készített a szerzőkkel, akik egyúttal illetékesei is voltak a témának; Szabó mint nagyfőnök, Trkala pedig – legalábbis ezt írták – mint „az üzlet kiszemelt vezetője”.

A beszélgetés során fény derült az elnevezésre (a közeli Tüköry utca ihlette, Rosenberg házaspárnak mégsem nevezhették), illetve arra, hogy a korábbi, lepusztult csehó helyén nyílt halbüfé nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A cikk szerint a lelkes páros „söröző” alatt legkevésbé sem a sörös rekeszeket értette: „A tanulmányban olvasható a paksi botoshal, a füstös bélszín, a kis dorongfánk, és néhány más különlegesség receptje, s a fontos berendezési tárgyak között megemlíti a perecfát és a hal alakú fatányért” – írta a Magyar Hírlap. Sörökről nem volt szó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk