chili&vanília

Újévi kükü

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/12. (03. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A perzsa újév, a noruz a tavasz első napja, az iráni naptárban pedig az év első napja. Minden évben március 20-ra vagy 21-re esik, és 2008 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének részét képezi. A tavasz beköszöntével érkező megújulás, növekedés és újjászületés ünnepe. Talán a világon az egyik legszebb ünnep. A családok hagyományosan feldíszített asztalt állítanak fel ilyenkor, amely az ünnep kezdetétől fogva 13 napig megmarad. Az asztal neve háft szín (magyarul: hét sz), és ennek megfelelően legalább hét, „sz” betűvel kezdődő nevű, szimbolikus jelentéssel bíró alapanyag, illetve tárgy kerül rá. Szabdzi: friss búzafű, amely az újjászületést és termékenységet jelképezi; szumák, vagyis szömörce, az élet fűszere; szendzsed: szárított lótuszvirág, a szeretet szimbóluma; szir: a fokhagyma, amely távol tartja a rossz óment; szamanu: búzából készített édes puding, amely a türelemre utal: szerké: ecet, szintén a kor és a türelem szimbólumaként; és szib: az alma, mint a természetes szépség megtestesítője. Ezeken kívül tükör, gyertyatartó, vízben úszkáló aranyhalacska, pénzérme, jácint és festett tojás alkotja még az ünnepi asztalt. Az ünnepi menü részét képezi a rengeteg zöldfűszer, amelyek mind a tavasz érkezését jelentik. A kükü lehet az egyik tipikus fogás. Ami valójában nem más, mint egy zöldfűszeres frittata vagy tojáslepény. Az eredeti receptek szerint egyben sütik, és felszeletelik, de készíthetjük egyszemélyes adagokban, muffinsütőben is. Bármilyen zöldfűszer kerülhet bele, amelynek már szezonja van – újhagyma, friss spenót, medvehagyma, koriander, kapor, petrezselyem, minél többféle, annál jobb. Készítése kényelmes és gyors, akár egy hétvégi reggelire.

 

Zöld kükü

Hozzávalók (4–6 adag)

 

6 tojás

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 csokor kapor, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

1 csokor medvehagyma, finomra aprítva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

kb. 30 dkg friss spenót, megpucolva, felaprítva

fél csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva

só, bors

olívaolaj

kb. 2 dkg olvasztott vaj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megtisztított újhagymát vékony karikákra szeleteljük (jöhet a zöld részéből is). Egy serpenyőben olívaolajon néhány percig dinszteljük az újhagymát, amikor kissé üveges, rádobjuk a friss spenótot, megfonnyasztjuk. A kaprot, koriandert, medvehagymát, petrezselymet felaprítjuk. A csilit is finomra aprítjuk (elhagyható). A tojásokat villával felverjük, és összekeverjük az összes hozzávalóval. Bőven sózzuk, borsozzuk. Egy muffintepsi mélyedéseit (vagy egy kerek jénait, vagy tortaformát) kikenjük olvasztott vajjal, mindegyikbe 2–2 evőkanálnyi tojásos keveréket teszünk. 10 percig sütjük. A végén a sütőt átkapcsoljuk grillfokozatra, és néhány percig hagyjuk, hogy a teteje megpiruljon. Langyosan tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/12. (03. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...