Tartalom

MaNcs 30. évf. 12. sz. (2018-03-22)

Publicisztika

Kincses Gyula

Publicisztika

Tétlen reform és pálinkafesztivál

A Fidesz-kormány és a magyar egészségügy elmúlt nyolc éve

Vajon mit tett az elmúlt nyolc évben a Fidesz-kormány az egészség feltételeinek biztosításáért, és mi történt az egészségügyi ellátás területén? Reform, koncepció, mutatott irány nincs – de miért? Miért nem kezd semmit a kormány az egészségüggyel? Miért a nyolc éve tartó leépülés?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Pedig egyszerű

A Hódmezővásárhely utáni felfokozott várakozás az ellenzéki pártokat is alaposan megviseli: a legváltozatosabb módon akarnak egyszerre megfelelni az összefogást igénylő Orbán-ellenes szavazóknak, illetve saját vélt hosszabb távú pártérdekeiknek.

A szerk.

A szerk.

Amikor jó hülyének lenni

Csábító lehetőség, hogy bevegyük a miniszter meséjét önnön segghülyeségéről, miszerint a csengeri hölgy, Szabóné Marika elhitette vele, amit elhitetett, az 1300 milliárdos örökségről szóló mesét. Ezt a magyarázatot nyomatja a Fidesz is, azzal, hogy Kósa már nem hiszi el, és tévedett, amikor elhitte, naiv volt szegényke, de talpig becsületes – end of story, és köszönjük szépen, el lehet tolni a kerékpárt.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Más dimenzióban

Stephen Hawking (1942–2018)

76 éves korában meghalt az elméleti fizika egyik kortárs klasszikusa, aki sok tekintetben kijelölte, merre fejlődjön a tudomány.

Belpol

Közvélemény-kutatás és ellenzéki koordinált indulás

Belpol

Az a sok lúd

A Fidesz abszolút többségét csak az egyéni választókerületekben, valamilyen együttműködéssel akadályozhatja meg az ellenzék. A különböző forgatókönyvek hatását azonban lehetetlen pontosan előre jelezni.

Külpol

Az orbánizmus exportálása Szlovéniába

Külpol

Barátom, Janša

Orbán Viktor komolyan támogatja a szlovén szélsőjobboldal vezérét, Janez Janšát. A magyar adófizetők százmilliói és a NER kulcsfigurái is Janša rendelkezésére állnak, aki még az idén visszakerülhet a hatalomba. A furcsa pénzmozgások miatt a helyi ügyészség már vizsgálódik.

Zene

ZSIBONGÓ melléklet

Zene

Emmanuelle Haïm: "Amikor a csembaló mellől vezényelek"

Emmanuelle Haïm csembalóművész, karmester

Eredetileg csembalóművész, s gyakran ma is a csembaló mellől vezényli együttesét. A barokk zene specialistája, sok emlékezetes opera-előadás karmestere. Családi kötődése folytán ismerte és szerette Kocsis Zoltánt és csodálja a magyar muzsikusokat. Emmanuelle Haïm április 3-án lép fel együttesével a Zeneakadémián.

Koncert

Zene

„Nektek is megvan a magatok Putyinja”

A Pussy Riot Budapesten

Ma már történelem a csoport két tagjának letartóztatása, pere és bebörtönzése, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát 21 hónapig tartották fogva, miután 2012-ben Moszkvában, a Kremltől pár utcányira, a Megváltó Krisztus-székesegyházban Punk imájukkal tiltakoztak Putyin rendszere, de elsősorban az állam és az egyház összefonódása miatt.

Interjú

Zene

„Mindennek iránya van”

Vijay Iyer, Craig Taborn zongoristák

Az amerikai kortárs jazz csillagai a közelmúltban a Zeneakadémián is bemutatták kétzongorás produkció­jukat. A négyállomásos miniturnéjuk Budapesten ért véget, az eseményről lemezfelvétel is készült. A koncert után beszélgettünk.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Vidám március 15.

Márciusi legendák – A forradalom hétköznapjai

Sok mindent el lehet mondani az idei már­cius 15-ről, de azt, hogy különösebben felszabadult lett volna, nemigen.

Színház

Színház

Színház

Több a soknál

Tóth Krisztina: Pokémon go

Van az a vicc, amiben a vonat levágja Nyuszika egyik kezét. Aztán levágja a másikat is, majd mindkét lábát.

ZSIBONGÓ melléklet - Tánc

Színház

Változások könnye

A Love Supreme

A 2017-es bécsi ImPulsTanz fesztivál egyik biztos befutója az Anne Teresa De Keersmaeker által felépített világhírű belga társulat, a Rosas A Love Supreme című új előadása volt. Illetve egy 2005-ös előadásának „újrahangszerelt” verziója, négy fiatalabb férfitáncossal.

ZSIBONGÓ melléklet

Színház

„Ebben a globalizált világban mindenki migráns”

Matei Vișniec drámaíró, újságíró

Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk címmel a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában látható az idei MITEM-en a kortárs színház egyik legnagyobb szerzőjének darabja. Emberi sorsok fonódnak össze groteszk módon a menekültekkel teli hajótól az elnöki irodáig, a bevándorlásellenes hivataltól a szervkereskedőkig.

Film
Könyv

ZSIBONGÓ melléklet

Könyv

Lehet a játék része

A Kondor Vilmos-jelenségről

Olykor-olykor akadnak kiemelkedő pillanatai a hazai populáris irodalomnak. Legutóbb – egész pontosan tíz éve – a magyar bűnügyi irodalom területén történt valami vélt vagy valós áttörés, ám mint egy veretes hard-boiled krimiben, itt sem minden egészen egyértelmű.

Képregény

Könyv

Trükkös nemzetmítosz

Mészáros János–Németh Levente: Királyok és Keresztek

De kinek áll ez érdekében? – kérdi a gyanakvó olvasó, amikor kezébe veszi a 100 oldalas, kemény kötésű, album formátumú képregényt. Talán Franciaországban vagy Amerikában is hírértékkel bír egy ilyen impozáns kiadvány megjelenése, de arrafelé az alkotás körülményei vagy a finanszírozási háttér legfeljebb egy lábjegyzetet érdemelnek a sajtóanyagokban.

Gasztro
Riport

Állatidomítás Magyarországon

Riport

Legyen acsarkodó!

Filmsztár lehet akár vaddisznóból, farkasból vagy medvéből is. A lényeg az állat szocializálása és a természetes motiváció. Így trenírozzák az állatokat filmekhez, cirkuszi műsorhoz vagy éppen segítőnek.

Lokál

10. Budapesti Építészeti Filmnapok

Lokál

Házban laksz?

Tíz éve minden tavasszal néhány napig az építészetről szól minden; ha nem is mindenkinek, de legalább annak a néhány száz fős közönségnek, amelynek a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezése átüti az ingerküszöbét, és a Toldi Moziban tölt néhány izgalmas órát, belefeledkezve az Építészeti Filmnapok kínálatába.

Mikrofilm