étel, hordó

Pearl Harbor

  • ételhordó
  • 2018. április 22.

Gasztro

Tizenöt éve nyílt meg a Stop Shopnak nevezett bevásárlóközpont a Bécsi út Vörösvári úthoz közel eső szakaszán, ami az egyik legocsmányabb építészeti ámokfutás az egyébként is sokat szenvedett Óbuda történetében. Ilyen tájsebeket idehaza is általában autósztrádák közelében ejtenek, bár úgy tűnik, hogy e szabályt erősítő kivétel csak minket zavar. Szombat délután valóságos tömegjeleneteknek vagyunk szemtanúi, úgyhogy meg sem lepődünk azon, hogy az itt működő étteremben is csak szerencsével sikerül asztalt szereznünk.

Noha a beharangozóban „letisztult, innovatív belsőépítészeti megoldásokat” emlegetnek, főleg a hajókötelek maradnak emlékezetesek, és persze a szerencsétlen névválasztás, hiszen hiába tekinthető „földrajzilag” Hawaii gyöngyszemének Pearl Harbor, ha mindenkinek a második világháború jut az eszébe róla. Igaz ez akkor is, ha itt Pearlnek az emeleti bowlingtermet, Harbornak pedig a bisztrót nevezik. A személyzetet sem öltöztették be tengerészgyalogosnak vagy japán pilótának, az amúgy kedves és közvetlen srácok szerencsétlenkedésünket látva egyből mutatják, hogy hová akasszuk a kabátunkat. (Hol vagyunk már a múlt századtól, amikor még a „lesegítés” meg a ruhatár dukált?)

Noha kissé túlzónak érezzük azt a szöveget, hogy „ételeink vendégbarát kiszolgálással a legkiválóbb alapanyagokból, a legmodernebb konyhatechnoló­giával elkészítve kerülnek asztalodra”, a választékra nem lehet panasz. A Harbor padlizsánkrém zöldségkavalkáddal, pizzakenyérrel (1390 Ft) kifejezetten kedvünkre való, ami a lágy krémet és a ropogós pizzakenyeret illeti, bár a kavalkád kifejezés használata súlyos aránytévesztés. A narancsos sütőtökkrémleves pirított magvakkal (1190 Ft) legfeljebb a túlzásba vitt narancsléhasználattól emlékezetes, amivel sikerült annyira elnyomni a sütőtököt, hogy ennyi erővel kihozhattak volna csontlevest is. A pikáns, roppanós bundában sütött fetakrémes csirkemell (2790 Ft) korrekt, mint egy 40 éves könyvelő, akinek nincsenek szörnyű álmai; kétségtelen, hogy a bunda is derekasan roppan, de azt meg nem tudnánk mondani, hogy mitől pikáns.

Viszont a Harbor felfújt belga csokival és vaníliafagylalttal (1290 Ft) valóban izgalmas, így hát azt a nemrég szárnyra kapott, minden bizonnyal vitatható „szakértői” megállapítást igazolja, hogy a pesti cukrászdák színvonala meredeken zuhan, ezért, ha édességre vágyunk, inkább járjunk étterembe.

Neked ajánljuk