chili&vanília

Utolsó meggyek

Gasztro

„A meggymártást elkészítem én, úgy, ahogy Yotam tanította nekem” – jelenti be az izraeli származású londoni séf, Eran Tibi, aki igen népszerű, közel-keleti ihletésű konyhát visz a London egyik üzleti negyedében lévő Bala Baya étteremben. Az általa említett mester pedig a világhírű Yotam Ottolenghi, aki műfajteremtő zöldségételeivel jelenleg a gasztronómia egyik legnevesebb szupersztárja. A meggymártás a londoni közönségnek felszolgált túrógombócom kísérője, és olyan emlékezetes, hogy azóta is azt az ízt keresem.

Megvan! Meggyszezonban friss meggyből, máskor fagyasztottból készülhet. Két apró kis trükk emeli feledhetetlen magasságokba: egyrészt a karamella, amivel indul, ennek köszönhetően egy plusz ízréteg is belekerül. Másrészt, hogy a meggy a kihűlt szószba kerül vissza, így az állaga is jól érzékelhető. Túrógombóc mellé kiváló, de adhatjuk tejberizzsel, vanília- vagy pisztáciafagylalttal, zabkásán, sűrű görög joghurton. Érdemes kihasználni a meggyszezon utolsó napjait, kb. egy hét múlva szedik az utolsó adagokat!

Karamellizált meggymártás

Hozzávalók (4 adag)

8 dkg cukor

1 kg magozott meggy

1 citrom leve és héja

3 szem szegfűszeg

3 szem szegfűbors

1 evőkanál meggylikőr vagy -pálinka (elhagyható)

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A cukrot egy közepes méretű lábasban felmelegítjük, majd lassan, fokozatosan karamellizáljuk. A titka, hogy egyáltalán nem szabad kevergetni, hozzá sem nyúlunk az egész folyamat alatt, hagyjuk, hogy magától olvadjon fel, majd színeződjön sötét borostyánszínűre. Amikor elkezd karamellizálódni, inkább az edényt mozgatjuk. A karamellára rádobjuk a magozott meggyet (amikor nincs szezonja, fagyasztottat is használhatunk), amitől a cukor először meg fog keményedni. Ahogy a gyümölcs a hőkezeléstől kiengedi a levét, úgy fog a karamell is újra beleolvadni. Hozzáadjuk a citrom levét és egy nagy darab citromhéjat egészben, végül a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük, amikor már jó sok leve főtt, szűrőkanállal kivesszük a meggyszemeket és félretesszük (a meggy fajtájától függ, hogy mennyi leve lesz, ha nem elég, akkor hozzáadhatunk vizet. Összesen kb. 3-4 dl folyadékra van szükségünk). Ha használunk, hozzáadjuk a meggylikőrt. Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük hideg vízzel, majd besűrítjük vele a karamellizált meggylevet. Lehűtjük. Amikor kihűlt, akkor keverjük bele az előzőleg kiszedett meggyszemeket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.