chili&vanília

Végy egy csokor szárzellert

Gasztro

Sült csirke pirított szárzellerrel és mogyoróval

A lédús, zöld szárzeller nem tartozik a többség kedvencei közé, pedig nemcsak zöldségalapnak vagy nyers, egészséges snacknek használható, hanem főszereplőként is. Kulináris és gyógyászati felhasználásának története évszázadokra nyúlik vissza, az ókori görögök afrodiziákumként számon tartott bort készítettek belőle (a zellerre már az Odüsszeiában is található utalás), az ókori Egyiptomban, az indiai ájurvédában és a kínai orvoslásban is fontos szerepe van. Az olasz és francia konyha elsősorban raguk alapjaként használja, Észak-Amerikában leginkább nyersen, mártogatóként vagy salátákban jelenik meg, az ázsiai konyha szinte kizárólag pirítva vagy párolva tálalja. Az alábbi wokos fogás fél óra alatt elkészül, igazi ízbomba, a zeller lágy ízűre sül, nem kell félni a vadságától. Hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét, és más zöldségekkel, pl. spenóttal, gombával is ki lehet egészíteni. Az alábbi receptben sütőben ropogósra sült csirkecombfalatokat keverünk bele. Az osztrigaszósz az ázsiai konyhákban gyakran használt, sűrű, szirupos, kissé füstös ízű szósz, nagyobb élelmiszerüzletek nemzetközi részlegein elő szokott fordulni (ázsiai boltokban pedig mindig kapható), de ha ez esetleg kimarad, akkor is érdemes nekiállni ennek az ételnek.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

BKV: csak semmi pánik, lesz fizetés!

A cég megbízott vezérigazgatója belső körlevélben igyekszik nyugtatni a cég dolgozóit, hogy mindenki megkapja a fizetését júniusban. A szakszervezetek megkezdték az egyeztetéseket arról, milyen eszközökkel éljenek, ha ellehetetlenül a BKV és többi fővárosi szolgáltató cég működése.