A lédús, zöld szárzeller nem tartozik a többség kedvencei közé, pedig nemcsak zöldségalapnak vagy nyers, egészséges snacknek használható, hanem főszereplőként is. Kulináris és gyógyászati felhasználásának története évszázadokra nyúlik vissza, az ókori görögök afrodiziákumként számon tartott bort készítettek belőle (a zellerre már az Odüsszeiában is található utalás), az ókori Egyiptomban, az indiai ájurvédában és a kínai orvoslásban is fontos szerepe van. Az olasz és francia konyha elsősorban raguk alapjaként használja, Észak-Amerikában leginkább nyersen, mártogatóként vagy salátákban jelenik meg, az ázsiai konyha szinte kizárólag pirítva vagy párolva tálalja. Az alábbi wokos fogás fél óra alatt elkészül, igazi ízbomba, a zeller lágy ízűre sül, nem kell félni a vadságától. Hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét, és más zöldségekkel, pl. spenóttal, gombával is ki lehet egészíteni. Az alábbi receptben sütőben ropogósra sült csirkecombfalatokat keverünk bele. Az osztrigaszósz az ázsiai konyhákban gyakran használt, sűrű, szirupos, kissé füstös ízű szósz, nagyobb élelmiszerüzletek nemzetközi részlegein elő szokott fordulni (ázsiai boltokban pedig mindig kapható), de ha ez esetleg kimarad, akkor is érdemes nekiállni ennek az ételnek.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!