kertész lesek

Zöld Sas Vendéglő – Békésszentandrás

  • kertész lesek
  • 2019. szeptember 29.

Gasztro

A Viharsarok kapujának is nevezett nagyközség már régóta rászolgált a városi rangra. Hogy mást ne mondjunk, többen laknak itt, mint például a szintén Békés megyei Medgyesegyháza városában. Ráadásul itt van az ország ötödik legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág is, amely a Hármas-Körös szeszélye folytán jött létre, ennek köszönhetően ma már egymásba érnek a nyaralók, és alföldi szinten dübörög errefelé az idegenforgalom. A faluban a sok-sok kocsma mellett négy étterem, hamburgerező és cukrászda is van, és akkor még nem számoltuk a szezonális (strandi) büféket.

A Zöld Sas nevű egység a „városközponthoz” közeli Kálvin utcában működik, a református templom szomszédságában. Megközelítése minősíthetetlen útviszonyok legyőzésével lehetséges, külseje afféle kiülős presszót idéz a kilencvenes évek elejéről, bár a terasz fapados bútorzata az erdei vadetetőket idézi meg. A vasárnapi ebédidőben erős félház fogad, de a közönség java nem tűnik üdülővendégnek, ám a helyi siker titka nem csak az alacsony árfekvésben és a méretes adagokban rejlik. Sokat számíthat, hogy a májgaluskalevesről (650 Ft) nem a Vegeta zacskójáról lekacsintó szakács jut az eszünkbe, és nem is leveskockák sárga-piros dobozkája. Ugyanúgy házi készítménynek tűnik, mint a vendéglátás taposóaknájának tartott – itt teljesen korrekt – pacalpörkölt (1450 Ft) vagy az alapos előkészítést igénylő – itt fantasztikus – kovászos uborka (450 Ft). A falusi lagzikat idéző kínálatból (van birka- és zúzapörkölt, orjaleves és marhalábszár is) a helyi specialitásnak tűnő Zöld Sas tekercs (1350 Ft) a kakukktojás. Neve a régi Üllői úti stadion éttermében kapható „Fradi-tálra” rímel – az párizsi szelet volt rizibizivel –, de itt szó sincs a színek játékáról, kolbásszal töltött rántott szelettel emlékeznek az aranylábúakra. Szerencsére a töltelék nem Fradi-kolbász, bár ez sem menti meg attól, hogy ne a „tipikus magyar vendéglői főételt” lássuk benne: a hús száraz, a panír olajos, a végeredmény pedig az elnehezülés. Szerény vigasz, hogy a túrós palacsintával (250 Ft/db) visszatér asztalunkra a jó értelemben vett házi koszt.

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.