Tartalom

MaNcs 31. évf. 35. sz. (2019-08-29)

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Pusztába kiáltott borsó

Talleyrand Károly Móric, a jeles diplomata és hivatásos köpönyegforgató, azt írta egyik levelében, hogy az emberek nem javulnak meg, nem felejtenek, és nem is tanulnak semmit (Jacques Mallet du Pannak, 1796).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Igen vagy nem

„Elnézést kérünk tőletek, amiért csalódást okoztunk egy olyan ember támogatásával, aki szégyenteli módon viselkedett. Fontos, hogy elismerjük, ha hibáztunk. Ez is hozzátartozik a politikai kultúraváltáshoz” – jelent meg a Momentum Facebook-oldalán kedden kora délután (gyakorlatilag a jelen cikk megírása előtti percekben).

A szerk.

A szerk.

Romlott, erkölcstelen, hazug (2.)

Szeptember végén, az önkormányzati választások előtti hetekben 9000 forintos rezsiutalványt kapnak a kormánytól (Orbán Viktortól) a nyugdíjasok (3 darab 3000 forintos címletben), az indoklás szerint azért, mert a magyar gazdaság remek teljesítménye mindezt lehetővé teszi. Sőt, ennek – a kormánytól természetesen nem független! – szárnyalásnak köszönhetően az „átlagnyugdíjas” év végéig további 30 ezer forint körüli pluszhoz juthat.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Kipukkadásig: Orbán bankjai már rendszerszintű kockázatot jelentenek

Az első Orbán-kormány 1998-ban megörökölte az addigra már csődtömeggé vált Postabankot annak 150 milliárd forintos tőkehiányával, amelyet közpénzből kellett kipótolni, hogy a betétesek ne veszítsék el megtakarításukat. A mostani, negyedik kormányzati ciklusában viszont Orbán Viktor maga kreál újabb, az eredetinél sokszorta nagyobb pénzeket megmozgató, és így jóval nagyobb kockázat felhalmozására alkalmas „Postabankot”, ami Damoklesz kardjaként szintén az adófizetők feje fö­lött lebeg.

Bauer Tamás

Publicisztika

Ki itt az európai?

A keletnémet menekültek átengedésének története és az igazság

Harminc éve, 1989. szeptember 10-én Horn Gyula akkori külügyminiszter a Magyar Televízióban bejelentette, hogy a Magyarországon tartózkodó több tíz­ezer NDK-állampolgár szabadon távozhat Ausztriába.

Belpol

A dunai turisztikai hajózási piac újraosztása

Belpol

Jó hátszéllel nincs lehetetlen

A dunai turizmussal az adófizetőkön kívül mindenki jól jár: a kormányzati támogatással gazdagodó érdekkör szereplői, benne a volt közlekedési államtitkár, jelenlegi igazságügyi miniszterhelyettes fiával, jószerivel minden ponton összeérnek egymással.

Portré Vecsei Miklósról, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökéről

Belpol

Álláspont nélkül

A rendszerváltás után fontos szerepet töltött be a hazai hajléktalanellátás kialakításában. Nyíltan hívő és jobboldali, öt évig mégis a szocialista kormányok hajléktalanügyi miniszteri biztosa volt. Tavasztól az Orbán-kormányban ő a romák felzárkóztatásáért felelős miniszteri biztos is.

Palkovics László viszi a felsőoktatást is

Belpol

„Erősebb személyiség”

Miután erőből átnyomta a kutatóintézetek elcsatolását az MTA-tól, Palkovics László az egyetemek felügyeletét is megkapta a miniszterelnöktől. Üzleti viszonyok jöhetnek a felsőoktatásban.

Külpol

Interjú

Külpol

"A biztos halálba küldik őket"

Pia Klemp hajóskapitány a földközi-tengeri mentőakciókról és a menekültek szenvedéseiről

Legalább ötezer embert mentett ki a Földközi-tengerből, Olaszországban emiatt bűnözőnek tekintik. A hajóját elkobozták, most a szárazföldön várja, mikor indulhat újabb küldetésre. Az életmentés nehézségeiről kérdeztük.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Határtalan unalom

A Páneurópai Piknik évfordulója a Kossuthon

A Kossuth rádió ünnepi műsora a Páneurópai Piknik kerek évfordulójára készült. Augusztus 19-én épp harminc éve történt, hogy a magyar határt – még csak rövid időre – megnyitották a keletnémet menekültek előtt.

Zene

Interjú

Zene

„Nagy kísérletezés”

Válik László gitáros, hangmérnök

Tizenhét évesen kezdett gitározni, zenekarait, a Kadát és a Kada Ad Libitumot is a progresszív-avantgárd zene legjobb hazai képviselői között emlegetik. Ugyancsak a legjobbak között tartják számon húsz éve működő hangstúdióját is. Noha a Kada tizenegy éve nem lépett fel, az idén új albumuk jelent meg.

Könyv

Könyv

Könyv

Feministák muszlinruhában

Lucy Strange: A világítótorony legendája

Lucy Strange azoknak az egzaltált, bogaras és szellemes angol írónőknek a sorát gazdagítja, ahová Sarah Perry (Az essexi kígyó) és Frances Hardinge (A hazugságok fája) is tartozik: a maguk sajátos stílusában mind olyan lányokat és nőket mutatnak be, akiket környezetük legjobb esetben csak szelíd bolondnak, rosszabb esetben ártalmas, őrült fruskának tart.

Interjú

Könyv

„Ha nyoma maradna”

Rédei Éva, a Láng Téka könyvesbolt tulajdonosa

A kis könyvesboltokat sorra felzabálták a nagyok, ám a Pozsonyi úti Láng Téka nemcsak túlélt, de fogalommá is vált. Az első magánkönyvesbolt szeptemberben lesz 30 éves.Tulajdonosával az indulásról, a fennmaradásról és a személyességre alapozott üzletpolitikáról beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Thészeusz űrhajója

Octavia E. Butler: Hajnal

Van egy régi filozófiai probléma, amelyet leggyakrabban Thészeusz hajójaként szoktak emlegetni. A legenda szerint, miután Thészeusz legyakta a félbika Minótauroszt, és hazatért Athénba, hajóját hőstette mementójaként otthagyta a kikötőben.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A közös album

Minden múlt a múltam

Április 16-án nyílt meg, de úgy tűnik, igazából a nyárra ért be és vált slágerkiállítássá a Minden múlt a múltam (a találó és könnyen megjegyezhető cím Rakovszky Zsuzsától lett kölcsönvéve) a Magyar Nemzeti Galéria A épületében.

Színház
Gasztro
Lélek

A kiégés mint betegség

Lélek

Nem a végállomás

Az embernek vannak jobb és rosszabb napjai a munkahelyén, de nem kellene természetesnek lennie, hogy cinikusan, kifáradtan és motiválatlanul robotoljunk nap mint nap. A munkahelyi kiégés olyannyira általános probléma, hogy már hivatalosan is szindrómának számít.

Tudomány

Tűzvészek az Amazonas-medencében

Tudomány

Sötétség délután

Sohasem látott mennyiségű és kiterjedésű tűzvész tombol Brazília trópusi őserdei régiójában. Ismét bebizonyosodott: az emberi felelőtlenség nem ismer határokat.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„A szíve a Teleki téren volt”

Spitzer Barbara dokumentumfilm-rendező

A családi gyökereit jött kutatni Budapestre, s egy Teleki téri pótnagypapát talált: itt működik az ország utolsó zsidó lakásimaháza, és itt működött Gláser Jakab, ismerőseinek csak Juci bácsi, aki összetartotta a kis közösséget. A francia–magyar rendező róla, a 2006-ban elhunyt legendás „rasekol”-ról készített dokumentumfilmet.