chili & vanília

Toda, Mr. Sabich!

Gasztro

Tel-Avivban árulják a földkerekség legfinomabb szendvicsét: a puha pitába olajban sült padlizsánt, főtt tojást, uborkából és paradicsomból álló, friss salátát, tahiniöntetet és csípős mangócsatnit, ambát töltenek. Izraelben az iraki bevándorlók honosították meg, és a mai napig az egyik legnépszerűbb utcai étel. Azon kevés izraeli ételek egyike, amelynek eredetéről nincs vehemens csetepaté (szemben például a falafellel és a hummusszal). Vita pedig azért nincs, mert a sabich azon kevés ételek egyike, amelyeket egy konkrét személyről neveztek el.

A Halabi család feje, Szabih Cvi Halabi 1938-ban született Bagdadban, az 50-es években érkezett Izraelbe, és 2012-ben hunyt el. A hatvanas évek elején egy buszvégállomásnál vásárolták meg a feleségével a bódét, amelyből üdítőket, péksüteményeket árultak. A buszsofőrök és kalauzok azonban valami laktatóbb fogást is kerestek, így azt a szendvicset adták, amelyet otthon is fogyasztottak. A tojás a szombati egytálétel tetején főtt tojás volt, a padlizsánt pedig a felesége otthon sütötte meg. Később a nagy sikerre való tekintettel bővítették és korszerűsítették az üzletet. Szabih lánya, a gyerekkönyv-illusztrátor Tami Sem-Tov édesapja emlékére gyerekkönyvet is kiadott, amelyben az ikonikus padlizsános szendvics születését és apja életútját mutatta be.

Az alábbi receptben a kenyér elmarad (persze, semmiképpen nem tesz neki rosszat), a szendvicsből amolyan freestyle saláta lesz. A csípős mangócsatni fontos eleme, így azt vagy szerezzük be valamelyik Ázsia-boltban, vagy készítsünk házilag, mangó helyett akár nektarinnal vagy késői sárgabarackkal.

 

 

 

 

Szabih-saláta – sült padlizsán tahinis joghurttal, zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag)

6 bébipadlizsán vagy 2 normál

½ dl olaj

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

só, bors

4 főtt tojás

1 uborka

4 paradicsom

1 csokor petrezselyem

3 dl görög joghurt

4 evőkanál tahini

4 evőkanál mangócsatni

(vagy házi készítésű sárgabarack amba)

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, és a felületüket egy éles késsel, átlósan keresztben, rombusz formában beirdaljuk. (Ha nagy méretű padlizsánokkal dolgozunk, akkor 2–3 centiméter vastag karikákat szeletelünk, egyebekben ugyanúgy járunk el. Ha apróbb méretű bébipadlizsánnal dolgozunk, a szárát nyugodtan rajta hagyhatjuk.) Egy vastag falú serpenyőt felforrósítunk, amikor forró, beleöntjük az olajat, majd néhány másodperc múlva, a vágott felükkel lefelé, beletesszük a padlizsánokat. Néhány percig pirítjuk, amíg aranybarna színű lesz, és a padlizsán felülete megpirul, karamellizálódik. Áttesszük – most már a vágott felükkel felfelé – egy sütőlapra. A két gerezd reszelt fokhagymával bedörzsöljük a padlizsánokat úgy, hogy a vágások közötti résekbe is jusson. Sózzuk, borsozzuk és még egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A sütőben 15 percig sütjük, amíg megpuhul. Miközben sül a padlizsán, előkészítjük a többi kiegészítőt: megfőzzük a tojásokat, apróra felkockázzuk az uborkát és a paradicsomot, a joghurtba keverjük a tahinit, és kevés sót adunk hozzá. Ha a tahini sűrű, akkor előtte fellazítjuk kevés hideg vízzel. A megsült padlizsánokat (vagy karikákat) elrendezzük egy nagy tálon, evőkanállal kupacokat halmozunk a tahinis joghurtból, rászórjuk a felkockázott zöldségféléket, rátesszük a cikkekre vágott főtt tojást, megszórjuk a petrezselyemmel, végül rátesszük a csípős mangócsatnit. Lepénykenyeret vagy pitát adunk mellé.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

„A hosszútávfutó magányával”

Legújabb, szeptember végén esedékes bemutatója, az Etűdök elképzelt érzésekre című előadás kapcsán beszélgettünk a próbafolyamatok nehézségeiről, a kívülállásról, a megállni tudás fontosságáról és egy „hüllőről”, aki szeret mozdulatlanul feltöltődni a napon.

Szerbia kontra Szerbia

  • Végel László

Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő.