chili & vanília

Toda, Mr. Sabich!

Gasztro

Tel-Avivban árulják a földkerekség legfinomabb szendvicsét: a puha pitába olajban sült padlizsánt, főtt tojást, uborkából és paradicsomból álló, friss salátát, tahiniöntetet és csípős mangócsatnit, ambát töltenek. Izraelben az iraki bevándorlók honosították meg, és a mai napig az egyik legnépszerűbb utcai étel. Azon kevés izraeli ételek egyike, amelynek eredetéről nincs vehemens csetepaté (szemben például a falafellel és a hummusszal). Vita pedig azért nincs, mert a sabich azon kevés ételek egyike, amelyeket egy konkrét személyről neveztek el.

A Halabi család feje, Szabih Cvi Halabi 1938-ban született Bagdadban, az 50-es években érkezett Izraelbe, és 2012-ben hunyt el. A hatvanas évek elején egy buszvégállomásnál vásárolták meg a feleségével a bódét, amelyből üdítőket, péksüteményeket árultak. A buszsofőrök és kalauzok azonban valami laktatóbb fogást is kerestek, így azt a szendvicset adták, amelyet otthon is fogyasztottak. A tojás a szombati egytálétel tetején főtt tojás volt, a padlizsánt pedig a felesége otthon sütötte meg. Később a nagy sikerre való tekintettel bővítették és korszerűsítették az üzletet. Szabih lánya, a gyerekkönyv-illusztrátor Tami Sem-Tov édesapja emlékére gyerekkönyvet is kiadott, amelyben az ikonikus padlizsános szendvics születését és apja életútját mutatta be.

Az alábbi receptben a kenyér elmarad (persze, semmiképpen nem tesz neki rosszat), a szendvicsből amolyan freestyle saláta lesz. A csípős mangócsatni fontos eleme, így azt vagy szerezzük be valamelyik Ázsia-boltban, vagy készítsünk házilag, mangó helyett akár nektarinnal vagy késői sárgabarackkal.

 

 

 

 

Szabih-saláta – sült padlizsán tahinis joghurttal, zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag)

6 bébipadlizsán vagy 2 normál

½ dl olaj

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

só, bors

4 főtt tojás

1 uborka

4 paradicsom

1 csokor petrezselyem

3 dl görög joghurt

4 evőkanál tahini

4 evőkanál mangócsatni

(vagy házi készítésű sárgabarack amba)

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, és a felületüket egy éles késsel, átlósan keresztben, rombusz formában beirdaljuk. (Ha nagy méretű padlizsánokkal dolgozunk, akkor 2–3 centiméter vastag karikákat szeletelünk, egyebekben ugyanúgy járunk el. Ha apróbb méretű bébipadlizsánnal dolgozunk, a szárát nyugodtan rajta hagyhatjuk.) Egy vastag falú serpenyőt felforrósítunk, amikor forró, beleöntjük az olajat, majd néhány másodperc múlva, a vágott felükkel lefelé, beletesszük a padlizsánokat. Néhány percig pirítjuk, amíg aranybarna színű lesz, és a padlizsán felülete megpirul, karamellizálódik. Áttesszük – most már a vágott felükkel felfelé – egy sütőlapra. A két gerezd reszelt fokhagymával bedörzsöljük a padlizsánokat úgy, hogy a vágások közötti résekbe is jusson. Sózzuk, borsozzuk és még egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A sütőben 15 percig sütjük, amíg megpuhul. Miközben sül a padlizsán, előkészítjük a többi kiegészítőt: megfőzzük a tojásokat, apróra felkockázzuk az uborkát és a paradicsomot, a joghurtba keverjük a tahinit, és kevés sót adunk hozzá. Ha a tahini sűrű, akkor előtte fellazítjuk kevés hideg vízzel. A megsült padlizsánokat (vagy karikákat) elrendezzük egy nagy tálon, evőkanállal kupacokat halmozunk a tahinis joghurtból, rászórjuk a felkockázott zöldségféléket, rátesszük a cikkekre vágott főtt tojást, megszórjuk a petrezselyemmel, végül rátesszük a csípős mangócsatnit. Lepénykenyeret vagy pitát adunk mellé.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

A krétafelkelés

Valaki feljelentette Michal M.-et – az eset nem nálunk, hanem a távoli és egzotikus Szlovákiában történt. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.