2035-től csak elektromos autókat lehet eladni az EU-ban

  • narancs.hu
  • 2023. február 14.

Gazdaság

Tilos lesz új benzines és dízeles kocsikat értékesíteni.

Az Európai Parlament kedden hivatalosan is elfogadta azt az új jogszabályt, amely 2035-től ténylegesen megtiltja az új benzines és dízelautók értékesítését az Európai Unióban – számolt be a hírről a 24.hu a Reutes alapján. A szabályozás azt írja elő, hogy az autógyáraknak 100 százalékkal csökkenteniük kell az eladott új autók szén-dioxid-kibocsátását. A törvény célja az elektromos járművekre való átállás felgyorsítása és a klímaváltozás elleni küzdelem.

A jogszabály 2030-tól 55 százalékos csökkentést ír elő az eladott új autók szén-dioxid-kibocsátására a 2021-es szinthez képest, ami jóval magasabb elvárást jelent, mint az eddig érvényes 37,5 százalékos cél. A hírportál emlékeztet: az EU-tagországok tavaly októberben állapodtak meg a törvényalkotókkal a szabályozásról, melynek végleges jóváhagyása az idén márciusban várható.

Az új kisteherautóknak 2035-ig szintén 100 százalékos, 2030-ig pedig 50 százalékos kibocsátás-csökkentésnek kell megfelelniük a 2021-es szinthez képest.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk