3 milliárdot passzolt a kormány Putyin Budapestre költöző bankjának

  • narancs.hu
  • 2019. július 29.

Gazdaság

Egy kis apró figyelmesség.

Átcsoportosításokat hajtott végre a kormány az idei költségvetésben: közel 61 milliárdot mozgattak meg, ebből 3,23 milliárd forint a Nemzetközi Beruházási Bankhoz (IIB) került - szúrta ki az Mfor.

A portál emlékeztett, a pénzintézet a napokban tartotta első igazgatósági ülését az új székhelyén: az intézmény igazgatója Boros Imre lett, az első Orbán-kormány minisztere.

A hvg.hu többször írt az IIB-ről: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2018 szeptemberében jelentették be, hogy a bank Magyarországra költözik. Mint akkor kiderült, a munkatársak diplomáciai mentességet élveznek, a családtagok és vendégeik kérdés nélkül vízumot kapnak.

A V4-ek közül csak Magyarország fogadta a pénzintézetet. Rácz András Oroszország-szakértő azt nyilatkozta, az alapító okiratból kitűnik, minden döntéshozatal az elnök, Nikolaj Koszov kezében van, a felügyeleti szervek négyötödös többséggel hoznak döntéseket, tehát Oroszország akarata ellenére nem történhet semmi. A bankban a Vlagyimir Putyin által vezetett ország tulajdonolja a legnagyobb részesedést (46,03), őt Bulgária (12,95 százalék), Magyarország (12,27 százalék), Csehország (11,47 százalék), Szlovákia (6,59 százalék) Románia (7,04 százalék) követi, valamint kisebb hányadokkal Kuba, Vietnam és Mongólia.

Figyelmébe ajánljuk