A falusi csok nem több ügyes politikai terméknél. Elmondjuk, miért

  • Szalai Anna
  • 2019. május 3.

Gazdaság

Sok szavazatot hozhat a Fidesznek, de megoldást aligha jelent az új középkor felé sodródó magyar vidék szerteágazó problémáira.

Bár július elsejével indul a falusi csok, a részletszabályokra még mindig hiába vár a vidék népe.  Az ígéret szerint egy-két héten belül megjelennek.

Így egyelőre Gyopáros Alpár ígéretébe kapaszkodhatnak az érintettek, aki szerint a Modern Falu programmal együtt akár 100 milliárd forint is a vidéki családokhoz kerülhet. Csak azt nem tudni még hogyan. A Magyar Falu program első pályázati kiírásai április végén megjelentek. De a nemzeti és helyi identitás erősítése és a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése mellett első körben csak orvosi eszközökre, orvosi szolgálati lakásokra és rendelőkre kérhetnek támogatást az önkormányzatok. De később lesz – az ígéret szerint – vidéki úthálózat, valamint óvoda-, bölcsődefejlesztésre is pénz. Majd egyszer.

Álmaink faluja: Mölsheim, egy modern német község

Álmaink faluja: Mölsheim, egy modern német község. Majd egyszer

 

A falusi csokra várók egyelőre csak az érintett települések listáját böngészhetik. A listát ugyan alapkörben a KSH adatai alapján generálták és a leghátrányosabb járásokban található 5000 főnél kisebb települések kerülhettek fel rá, ahol a népesség a 2003. január elsejei állapothoz képest legalább öt százalékkal csökkent, a politikai alkuk menet közben látványosan átszínezték a lajstromot.

De e nélkül is nagyon heterogén a kedvezményezetti kör. És éppen ebben rejlik a falusi csok buktatója.

  • a tanyavilágban jellemzően a legszegényebbek csoportjai köröznek,
  • miközben a települések polarizálódnak: a leszakadók idővel szegénygettóvá válnak, a prosperálók további beruházásokat kaparintanak meg.
  • a jó megoldásokat jó ismerni, de ez kevés, hiszen ezek nem vihetők át egyik helyről a másikra az eltérő adottságok miatt.

Népesedési célokat sem szolgál, hiszen ugyanabból a gyerekszámból „gazdálkodunk”, akik az elnéptelenedő falvakba mennek, azok majd máshonnan hiányoznak.

A friss Magyar Narancsban annak is utánajártunk, hogy az eredeti csoknak milyen hatása volt a falvakra, megtartja-e majd a falusi csok a fiatalokat, van-e elég szakember a házak felépítéséhez, és milyen mértékben és hol emelkedtek az ingatlanárak, azaz mire elég a csok.

Részletek a friss Magyar Narancsban, amely már kapható az újságárusoknál, vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk