Luxuséttermet nyitott a közpénzből működő MNB-alapítvány

  • narancs.hu
  • 2019. május 7.

Gazdaság

A Várkert Kaszinó épületét még 2016-ban szerezte meg az MNB alapítványa.

Prémium kategóriás éttermet nyitott az MNB alapítványa az egykori Várkert Kaszinó felújított épületében- írja a 444.hu.

Az étteremnek is helyet biztosító épület a város egyik legpatinásabb komplexuma, ami még 2016-ban került az MNB alapítványához. A vásárlást, akkor azzal indokolták:

"a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány tulajdonába kerül az Ybl Vízház évek óta üresen álló, elhanyagolt épülete, amely a tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg"

A felújítási munkálatokra eredetileg 600 millió forintot szánt a tulajdonos alapítvány, aztán ez időközben 3 millió euróig, közel 1 milliárd forintig kúszott fel.

Arról, hogy a felújítás jelentős része vendéglátó funkciót szolgál, nem igazán esett eddig szó, de Felix április végi nyitóbulija óta úgy tűnik egyértelműen a vendéglátás lett az épület leghangsúlyosabb, de mindenképpen a leglátványosabb funkciója.

A portál szerint az ötletgazda ismét Matolcsy Ádám barátja és üzlettársa, több budapesti szórakozóhelye megálmodója, az uniós támogatásból létesült sörfőzdében családilag is érdekelt Pintér Máté.

Korábbi Pintér Máté érdekeltségi körébe tartozó éttermeket is sorra vettük, tavalyi cikkünkből kiderül, hogy "Pintér benne van a Hercegprímás utcába bejegyzett Harang Vendéglátóipari Kft.-ben, amely a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Raqpart nevű helyet viszi a nyári szezonban. A Harangban Pintér tulajdonostársa többek között Száraz István, az ismert tévés, Dévényi Tibor, és az ehhez a baráti társasághoz tartozó fia, Dévényi Dániel, valamint a fentebb már említett Szini Béla 83 éves édesanyja is. Pintéré a Madách Imre úti Barside koktélbár, valamint a júniusban nyílt Cupákos étterem is a Dob utcában. Ennyi vendéglátóhely birtokában nem lesz probléma hol eladni a Hübris söreit. Ne feledjük, Matolcsy György unokatestvérei, Szemerey Zoltán és Tamás tavaly megszerezték a Pécsi Sörfőzde 99 százalékát is. A család tehát immáron nemcsak a nagyipari, de a kézműves sörök piacán is megjelent."

A 444.hu megkereste az MNB-alapítványt kezelő Optima Zrt-t az új étterem kapcsán, akik azt írták, az étterem kialakítása megközelítőleg 110 millió forintból valósult meg és kiemelték, a vendéglátó-funkció mindig is az épület működésének része volt, kisebb megszakításokkal végig kísérte a ház több mint 100 éves történetét. Ezt hívták újra életre a vendéglátó-funkció újraindításával, mely a ház művészeti kiállításaival és rendezvényközpont funkciójával szoros összhangban működik.

Nem ez az első étterem az MNB-alapítványok környékén, de ez tűnik az elsőnek, ahol az üzemeltetést is alapítványi tulajdonú cég végzi. Korábban cikksorozatban foglalkoztunk a Vár átalakításával, amiről eddig is köztudott volt, hogy legnagyobb nyertesei az Orbán vagy a Matolcsy családhoz közeli vállalkozók.

Az udvaroncok bevonulása

Egyre jobban aggódik a Vár hagyományosan jobboldali lakossága Orbánék ottani terjeszkedésétől. Az átalakulás legnagyobb nyertesei az Orbán vagy a Matolcsy családhoz közeli vállalkozók.

Feljebb és feljebb, bármi áron

Az orbánista elit a budai Várba tart, nem számít, mennyi adóforintot emészt ez föl. Iszonyatos mennyiséget amúgy: az újabb lázálom költségeit szedtük össze cikksorozatunkban. Orbán Viktor első miniszterelnöksége (1998-2002) óta szeretne felköltözni a Várba, ám ezt 2002-es bukása megakadályozta. 2010 után a kormány ismét nekilátott a Vár-projekt előkészítésének, és 2014-ben megindult a munka.

Figyelmébe ajánljuk