A gyógyszereken is spórolunk

  • narancs.hu
  • 2023. március 8.

Gazdaság

Sokan döntenek úgy, hogy azokat a gyógyszereiket nem váltják ki, amelyeknek nem érzik a közvetlen hatását – az orvosok szerint ez kockázatos taktika.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint a reálbérek csökkenése a gyógyszervásárláson is meglátszik – számolt be az RTL Híradó

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) tagjai egyre inkább azt tapasztalják, hogy sokan spórolnak a gyógyszereken, és a felírt receptek közül sem mindent váltanak ki. "Markánsan látszik az, hogy az infláció hatására csökken a fizetések reálértéke, és ez a gyógyszertári vásárlásokban is érződik. Elsősorban különböző vitaminokat, táplálékkiegészítőket hagyják el a vásárlásnál. Azt is észrevettük, hogy azok közül, akiknek több vényköteles gyógyszer is fel van írva, sokan nem biztos, hogy mindent kiváltanak” – magyarázta Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

A Híradónak többen is azt mondták, csak a legszükségesebbeket veszik a gyógyszertárban. „Vérhígító, meg sokféle dolog volt, azokat megszüntettem, úgy látom, hogy azok nem annyira szükségesek, mint a cukorra való gyógyszer” – ismertette a saját maga által felállított fontossági sorrendet egy megszólaltatott beteg. Másikuk azt mondta, hogy a gyógyszert kénytelen megvenni, az közel 30 ezer forintba kerül, így már jóval kevesebb jut a vitaminokra. A HGYSZ szerint

főleg azokat a gyógyszereket nem váltják ki, amelyek elhagyásánál nem éreznek változást, ilyen például a koleszterincsökkentő. A Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint viszont ezek elhagyása hosszú távon állapotromláshoz vezet.

„Többféle kockázata van, mert vannak gyógyszerek, amelyek hatását valóban nem érezzük meg azonnal, viszont arra szolgálnak, hogy a megfelelő szintet fenntartsák, és ne romoljon az egészségi állapot, tehát ebben az esetben annyit tapasztalnak, hogy ugyanolyan jól vannak, mint tegnap – magyarázta Késmárky András. A háziorvos szerint a koronavírus-járvány kezdete óta tendencia, hogy a betegek nem, vagy csak részben váltják ki a gyógyszereiket, illetve azt kérik, olcsóbb készítményeket írjon fel nekik.

Az RTL Híradója kereste a témában a kormányt és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is, de adásukig nem reagáltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk