A háborús helyzet ellenére csökkent az európai gázár

  • narancs.hu
  • 2022. március 14.

Gazdaság

Hétfő kora délelőtt folytatódott a gáz árának napok óta tartó csökkenése a holland gáztőzsdén.

A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében a kereskedés indítása után másfél órával, 9.30 órakor, 115,6 eurón állt 1 megawattóra, ami csaknem 12 százalék csökkenés a pénteki záróértékhez képest. Március 7-én a gázár rekordszinten, 345 eurón is állt. Egy éve ilyenkor a gázár jóval alacsonyabb, 17,6 euró volt – foglalta össze az MTI.

Reggel az orosz Gazprom bejelentette, hogy a megrendelt mennyiségű gázt fennakadás nélkül szállítja Ukrajnán át az európai fogyasztóknak, napi 109,5 millió köbmétert, ami minimálisan kisebb a vasárnapi 109,6 millió köbméternél.

Mindezzel együtt az orosz energiahordozók felvásárlásában jelentős változás állhat be az Ukrajna elleni invázió következtében. Mint beszámoltunk róla, Németország az Ukrajna elleni orosz invázió miatt igyekszik minél hamarabb felhagyni az orosz energiahordozók felhasználásával – mondta egy hétvégi lapinterjúban a szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter, aki szerint ha minden jól alakul, országa már őszre függetlenné válhat az orosz széntől, és az év végére csaknem teljesen megszűnhet a függősége az orosz kőolajtól.

Néhány napja pedig Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük az Európai Unió „nagyon aktív tárgyalásokat folytatnak” az orosz olaj- és földgázimport betiltásáról, ami az ukrajnai invázió megtorlásaként bevezetett szankciók legújabb fokozata lenne.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk