A jövő elérkezett: hamarosan te is így kezelheted pénzügyeidet

  • - BP Digital -
  • 2020. június 28.

Gazdaság

A technológiának köszönhetően életünk egyre több területe kerül mindent átforgató reform alá. Gondoljunk csak a készpénzt leváltó bankkártyákra, majd a bankkártyákat leváltó mobil pénztárcákra. A belátható jövőben érkeznek az önvezető autók és a kortörténetünk, tüneteink alapján majd mesterséges intelligencia diagnosztizál minket. A PSD2-nek hála most a pénzügyi világ áll egy ilyen reform alatt, és a pénzintézetek mellett végre mi is profitálhatunk belőle.

Mi az a PSD2?

A bankokra nagyon sok minden jellemző, de az innováció biztosan nem. A világ elhaladni látszott a pénzügyi szektor mellett, ezért lépni kellett. Az Európai Unió ezért megszavazta a PSD2 (Revised Payment Services Directive) névre hallgató, magyarul módosított pénzügyi irányelvként ismert törvényjavaslatot.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankoknak biztosítaniuk kell a folyószámlák hozzáférhetőségét külső pénzügyi szolgáltatók számára, ezzel hozzájárulva a digitális szolgáltatások bevezetéséhez és elterjedéséhez.

Miért jó ez nekünk?

A kulcsszó a kényelem és az ügyfélélmény. Azzal, hogy az alapoktól digitálisan gondolkodó szolgáltatók hozzáférnek a pénzügyi adatainkhoz, olyan átlátható, kényelmes és újszerű kapcsolatot alakíthatunk ki a pénzzel, mint ezelőtt még soha.

Sok terület van ami fejlesztésre szorul. Legutóbb például, hogy fizettél a weben? Komolyan még mindig minden egyes alkalommal be kell pötyögnünk a bankkártya adatainkat? Már lassan nem kapható olyan okostelefon, ami ne rendelkezne valamilyen biztonságos, biometrikus azonosítási módszerrel. Miért ne azonosíthatnánk magunkat azon keresztül, és az egész fizetési procedúra csak egy gombnyomás lenne?!

Igényeltél már valaha személyi kölcsönt? Mennyi idő volt az ügyintézés? Vissza kellett többször menni? Papírokat kellett magaddal vinni a 21. században? Egy külső pénzügyi szolgáltató pénzügyi adataink ismeretében a hitelképesség vizsgálatot másodpercekre rövidítheti, amivel pénz és időt takarít meg mindkét félnek. Ilyen új szolgáltatások megjelenésére lehet számítani a közeljövőben.

Néhány példa

Szerencsére vannak, akik nem a tömeget akarják követni, hanem mutatják az utat.

Pénzügyi tudatosság

Ahhoz, hogy tudatosan tudd kezelni pénzügyeidet, fontos, hogy tisztán lásd a bevételeidet és a kiadásaidat. Napi pár száz forint egy csokira vagy sörre nem tűnik soknak, de ha ezt egy egész hónapra vagy évre levetítjük, könnyen lehet, hogy olyan összeg jönne ki, amire nem számítottunk. Ahhoz, hogy a valóságot lássuk, nagy segítség lehet egy olyan költségkövető alkalmazás, mint a Koin. Nagy előnye, hogy kategorizálva tudja megmutatni, mire mennyit költünk, hátránya, hogy költéseinket nekünk kell kézzel rögzíteni. Miután itthon is meg fognak felelni a bankok a PSD2 szabványnak, a Koin alkalmazás és a folyószámlánk összekötésével ez a folyamat is automatizálhatóvá válik majd.

Biztosítás

Az európai piacon egyelőre még csak Németországban elérhető Lemonade egy újfajta, emberközpontú biztosítási piac első hírnöke.  Az itthon megszokott 70-140 oldalas, jogászok által jogászoknak írt tájékoztatók helyett ők csupán 10 oldalban foglalják össze az általuk nyújtott biztosítás feltételeit - ezt a 10 oldalt is emberi nyelven. A legolcsóbb csomag 2 euró havonta. Megkötése néhány percet vesz igénybe és az ígéret szerint ilyen gyors a kifizetés is. A Lemonade oldala szerint hamarosan itthon is elérhető lesz a szolgáltatás.

A Metromile egy használat alapú gépjármű biztosítás. Azaz az ügyfelei egy fix havidíjon felül annyit fizetnek, amennyit használják a biztosított járművet. Az adatokat egy, az autó OBDII csatlakozójába helyezett kütyü továbbítja az alkalmazásnak, ami a futásteljesítmény mellett ki tudja olvasni a jármű alvázszámát, így regisztráció során ezt sem kell kézzel magadni. A Metromile célközönsége a nagyvárosban élők, akik hétközben tömegközlekedést használnak, de hétvégén autóval mennek vidékre. Bár a szolgáltatás egyelőre nem elérhető itthon, nagyon jó példa arra, ahogy egy szolgáltató leköveti a változó igényeket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?