Pesszimisták a német vállalatok a gazdaság jövőjét illetően

  • narancs.hu
  • 2020. június 28.

Gazdaság

Sokan nem számolnak azzal, hogy jövő évre a helyzet normalizálódik.

A korábbinál pesszimistább módon a német vállalatok fele legkorábban a jövő évre várja a gazdasági helyzet normalizálódását, és csak harmaduk számít rá, hogy erre már az idén sor kerülhet – derül ki a német ipari és kereskedelmi kamarai képviseleti szervezet, a DIHK felméréséből.

A DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) mintegy 8 ezer, minden ágazatot és régiót reprezentatívan képviselő vállalkozás körében végzett felmérés alapján a megkérdezettek 40 százaléka számít a gazdasági helyzet normalizálódására 2021-ben, tíz százalékuk pedig még ennél is későbbi időpontban.

A felmérés alapján a német vállalatok borúsabban ítélik meg a helyzetüket, mint azt a május végén végzett felmérésben tették. Akkor ugyanis csak 28 százalékuk számított arra, hogy üzletmenetük 2021-ben zökkenhet vissza a normális kerékvágásba.

„Mostanra tisztábban látható, hogy számos német vállalatnak hosszabban tartó és nehezebb feladatot jelent majd a járvány okozta krízis leküzdése, mint azt korábban sejtették. A német gazdaságot ugyanis nemcsak a belföldi, de a külföldi helyzet is teljes szélességében érinti” –mutatott rá a felmérés főbb megállapításaira Martin Wansleben, a DIHK vezérigazgatója.

A felmérés arra is rávilágított, hogy nem tudott minden vállalat egyenlő mértékben profitálni a korlátozások már megindult feloldásából. A megkérdezettek 20 százalékánál ugyanis még tart a teljes leállás. „Ez a helyzet egyebek között a buszvállalatok, a rendezvényszervezők, a koncertek és kiállítások esetében” – emelte ki a DIHK vezére, megjegyezve, hogy „a konjunktúracsomagból a lehető leghamarabb támogatásban kellene részesíteni ezeket a vállalkozásokat”. (MTI)

Súlyosabb következményei lehetnek a járványnak, mint ahogyan azt eddig gondoltuk

„Lefelé mutató kockázatok". Igazán mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság - írja a Porfrolio a JP Morgan az európai, a közép-keleti, valamint az afrikai gazdaságra vonatkozó kutatása nyomán. A bank elemzése szerint a legnagyobb visszaesést a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el a járvány miatti válságban.

Figyelmébe ajánljuk