A kata megszüntetése helyett új szabályozást javasol az iparkamara

  • narancs.hu
  • 2022. május 27.

Gazdaság

A korábban bevezetett 40%-os büntetőadó nem érte el a célját, továbbra is sok a visszaélés. Ugyanakkor szeretnék rendezni a főállású katások jövőbeni nyugdíj jogosultságát is.

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett – adta hírül a hvg.

A hivatkozott közlemény szerint a BKIK valamilyen formában mindenképp megtartaná a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és elkerülné annak teljes megszüntetését. A kata ugyanis nemcsak a kedvező adómérték, hanem a minimális adminisztráció miatt is népszerű: már közel 450 ezer kisvállalkozó választotta. A rendszer ugyanakkor komoly anomáliákat okoz, hiszen az adó mértéke 2013 óta gyakorlatilag változatlan, miközben a minimálbér több mint duplájára emelkedett – írták.

A tavaly bevezetett Lex Parragh” néven elhíresült 40%-os büntetőadóról úgy vélik, hogy nem érte el a célját. Míg az előzetes becslések alapján közel százezer katás vállalkozót érintett volna , ténylegesen azonban végül ennek csak töredéke fizette be a plusz adót.

A BKIK szakértői arra is kitérnek, hogy  a kata átalakításakor kiemelten fontos, hogy a minimálbér emelkedése automatikusan beépüljön az adónembe, amely a minimálbér körül biztosíthatja a főállású katások jövőbeni nyugdíj jogosultságát. A budapesti kamara emellett vizsgálja a mellékállású katások adózását, ami szintén komoly visszaélésekre ad lehetőséget, továbbá azt, hogy a NAV-hoz bekötött számlázási rendszerekben rendelkezésre álló adatbázisokat emellett érdemes lenne az ellenőrzésekhez felhasználni a visszaélés lehetőségének minimalizálása érdekében – írták.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban már beszélt arról, hogy hozzányúlna a katá-hoz, Parragh pedig néhány napja megerősítette azt, hogy „a kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával”. Hozzátette, hogy ez  érintheti például a taxisokat és az újságírókat is. Parragh szerint ez az adózási forma túl népszerű lett, és sok olyan tevékenységi körben használják, ahol nem helyes, példaként melíti, hogy "egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk