Megjelentek a benzinárstop részletszabályai

  • narancs.hu
  • 2022. május 27.

Gazdaság

Az autós tankolás közben a piaci árat fogja látni, de ha jogosult rá, fizetésnél a 480 forintos árral számolnak majd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökség-miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a határ menti benzinturizmus miatt a jövőben csak magyar rendszámú gépkocsikba tankolhatnak az autósok 480 forintos üzemanyagot. Nem sokkal csütörtök éjfél előtt meg is jelentek a Magyar Közlönyben a módosított benzinárstop részletszabályai.

Ebből kiderül, hogy a

  • magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók mellett azokat a külföldi rendszámú kocsikat is 480 forintos literáron lehet majd megtankolni, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag. Jelenleg a szerb és a szlovén autósokra vonatkozik.
  • Az üzemanyag hatósági árát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen. Amikor viszont tankolunk, a kútoszlop kijelzőjén a kutak a nem hatósági, azaz a piaci árat fogják majd feltüntetni. Vagyis az autós a tankolás közben mást fog látni, de ha jogosult a kedvezményes árra, akkor  a fizetésnél a 480 forintos literáron számolnak majd.
  • A kutak feladata lesz gondoskodni arról is, hogy a kútoszlop környékén, a bejáratnál és a pénztárnál a vásárlók magyar és angol nyelven is tájékoztatást kapjanak arról, hogy ki vásárolhat hatósági áron üzemanyagot, illetve arról, hogy aki nem vehet hatósági áron üzemanyagot, az milyen piaci áron juthat hozzá.
  • A rendelet kitér arra is, hogy amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, a kutaknak feladata, hogy „felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására”. Ha ezt nem sikerül teljesíteni, az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

Tegnapi közleménye szerint megoldhatatlannak tartja a rendszámú alapú árazást a Független Benzinkutak Szövetsége. Szerintük tankolás után már nincs sok értelme ellenőrizni a forgalmit, az egy kútfejre számolt kétfajta ár pedig fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel.

Az új szabályozás azonnali hatállyal, május 27-ével már életbe is lépett. A portfolio tudósítása szerint Rogán Antal ezt tegnap azzal indokolta, hogy szükség van arra, hogy hirtelen szorítsák ki a külföldi autósokat, mert ha több napjuk lenne, akkor felhalmozás indulna részükről, és ezt a kormány el akarja kerülni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk