A kormány megvétózná az Európai Bizottság energiareformról szóló javaslatát

  • narancs.hu
  • 2023. június 19.

Gazdaság

A „rezsicsökkentés eredményeinek” védelmére hivatkozva.

Magyarország ellenezni fogja az Európai Bizottságnak az európai villamosenergia-piac reformjára vonatkozó javaslatát – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az uniós energiaügyi vezetők luxemburgi találkozója előtt.

Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az új rendszer rugalmasabb árazást tenne lehetővé, ami jobban védené a fogyasztókat, valamint ösztönözné a megújuló energiás beruházásokat. A Portfolio cikke szerint a reform célja, hogy a fogyasztói számlák kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagok ingadozó áraitól, hogy megvédje a fogyasztókat a jövőbeni árkiugrásoktól és a piaci manipulációtól, valamint hogy versenyképesebbé és tisztábbá tegye az EU iparát. A javasolt változtatások között szerepel a nem fosszilis energiatermeléssel kapcsolatos hosszabb távú szerződések ösztönzése, a tiszta, rugalmas megoldások, például a keresletre való reagálás és a tárolás támogatása, valamint a piaci átláthatóság és integritás fokozása. 

Most azonban kiderült, a magyar kormány nem támogatja ezeket az intézkedéseket. Szijjártó Péter a döntést azzal indokolta, hogy

az Orbán Viktor vezette kabinet szerint a reform elvenné a kormányok jogát arra, hogy polgáraik érdekében alacsonyan tartsák a közüzemi árakat.

„Ebben a helyzetben a magyar kormánynak a célja és a felelőssége kettős. Először is, biztosítanunk kell Magyarország energiaellátásának stabilitását, másrészt pedig biztosítanunk kell a rezsicsökkentés eredményeinek megvédését” – mondta a külügyminiszter. Szijjártó Péter kijelentésével kapcsolatban a Portfolio emlékeztetett, az Európai Bizottság eredendően nem javasolta, hogy a tagállamok helyett az EU határozza meg a támogatási intézkedéseket, csupán az árampiaci árak meghatározását kialakító mechanizmust hoznák uniós szinten egységes rendszerbe.

A lap szerint a javaslat magyar kormány által kifogásolt része az lehet, hogy uniós hivatalként az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) is megerősített ellenőrzési képességekkel rendelkezne a nemzeti szabályozó hatóságok mellett. Az ACER bevonását azzal indokolta az uniós végrehajtó szerv, hogy a határokon átívelő piacbefolyásolási kísérletek ellen léphetnének fel hatékonyabban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk