A kormány szerint már nagyrészt kifizették a vendéglátósok bértámogatását

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 9.

Gazdaság

Vagy a napokban megérkezik a vállalkozások számlájára a pénz. 

Az új szabályozás eredményeként a megítélt bértámogatások 98 százalékát már kifizették a kormányhivatalok a vendéglátás, a turizmus, a szállodaipar, illetve a sport- és szabadidős létesítmények terén bajba jutott vállalkozásoknak - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden az MTI-nek. 

Az államtitkár azt mondta, a koronavírus-járvány miatt a fenti ágazatokban működő vállalkozások rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, ezért számukra bértámogatást dolgozott ki a kormány, amelyet ismét meghosszabbítottak, a vállalkozások adminisztrációját egyszerűsítették, a kifizetéseket pedig felgyorsították.

A vállalkozások a megítélt 35,5 milliárd forintból 35 milliárdot már meg is kaptak, vagy a napokban megérkezik a számlájukra a pénz

- mondta György István. Mindez elmondása szerint 15 ezer vállalkozást érint, amelyeknél a dolgozók bérének felét 4 hónapra átvállalja a kabinet.

Állítása szerint a kormány ezzel mintegy százezer munkahelyet védett meg. 

A vendéglátósok nehéz helyzetéről itt írtunk korábban: 

"Alapelvünk, hogy maradjunk talpon" - vendéglátóhelyek a szakadék szélén

Továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor nyithatnak ki újra a vendéglátóhelyek. Az utóbbi időben több vendéglátós is hangot adott elégedetlenségének a csődközeli helyzet, illetve a kormány által beígért, de ki nem fizetett bértámogatások miatt. Budapesten tüntetést is tartottak. A vendéglátóhelyek legalább részleges kinyitását javasolta Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere, Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, valamint a szélsőjobbos, Fidesz-közeli Mi Hazánk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?