A koronavírusra hivatkozva átlépi a közbeszerzési szabályokat a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. március 20.

Gazdaság

A védekezésre hivatkozva 100 millió forintig bármennyi pénzt ki lehet utalni, annak, akinek csak akarnak.

Csütörtökön Orbán Viktor aláírásával megjelent egy rendelet a Magyar Közlönyben, amelyben amellett, hogy könyítenek a házhoz szállítás szabályain, arról is rendelkeznek, hogy a kormány az Operatív Törzs által indokoltnak ítélt, nélkülözhetetlen kiadásokra könnyebben tudjon pénzt kiutalni.

Az államháztartásért felelős minisztert csak akkor kell előzetesen értesíteni, ha ez az összeg eléri a bruttó 100 millió forintot.

Egy másik intézkedés a rendeletben pedig arról szól, hogy "a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzéseknél"

egyedi mentesítés alapján el lehet térni a közbeszerzési szabályoktól.

Az egyedi mentesítésről a kormánynak a veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagja dönt, ez Orbán Viktor, aki azonban delegálhatja is a döntést más kormánytagnak.

A rendelet szerint mentesítés esetén is be kell kérni három ajánlatot, csak az eljárást nem kell lefolytatni, de van kivétel:

"Kivételes sürgősség esetén a fenti eljárási szabályok mellőzésével egy adott gazdasági szereplő közvetlenül is felhívható ajánlattételre"

- áll az egyik bekezdésben, magyarul kivételes sürgősségre hivatkozva még csak azt sem kell mérlegelni, hogy ki ad olcsóbb ajánlatot. A dokumentum nem tér ki arra, hogy mit jelent a kivételes sürgősség.

A rendelet emellett a korábbi eszközbeszerzési tilalmat is megszünteti, ha arra hivtakozva történik, hogy a koronavírussal kapcsolatos védekezés miatt van szükség eszközbeszerezésre.

A rendeletben leírt beszerzéseket ráadásul az államháztartásért felelős miniszter a dokumentum szerint csak utólag fogja ellenőrizni, de hogy mennyivel később, azt nem pontosítják.

Végül a rendelet kitér arra is, hogy uniós pénzek esetén nem leheet így eljárni, bár Varga Mihály pénzügyminiszter már felvetette, hogy talán ott is meg kellene kerülni a közbeszerzési szabályokat.

Figyelmébe ajánljuk