A légitársasági extraprofitadó visszavonását sürgeti a Ryanair

  • narancs.hu
  • 2022. június 8.

Gazdaság

Mert "ez a teher visszafordíthatatlan károkat okoz a magyar turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak".

"Több mint ostobaság" az, hogy a magyar kormány extraprofit-adót vet ki a légitársaságokra, miközben a járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban jelenleg nem létezik nyereség – írja közleményében a Ryanair. Az ír fapados légitársaság arra emlékeztet, hogy az elmúlt két évben a szektor súlyos veszteségeket halmozott fel, és ő maga is veszteséges működésről számolt be legutóbbi negyedéves jelentésében.

A légitársaságokra kivetett adóról szóló döntést a cég kereskedelmi igazgatója logikátlannak és megalapozatlannak tartja.

Jason McGuinness szerint a rossz időzítéssel bevezetett és rosszul kitalált új teher károkat okoz a magyar idegenforgalomnak, gazdaságnak, a közlekedési kapcsolatoknak és munkahelyeknek, ezért a légitársaság annak visszavonására szólítja fel a magyar kormányt.

A légitársaságok extraprofit-adója rövid távon rontja Magyarország versenyképességét és vonzerejét a turisták és légitársaságok számára – tette hozzá.

A Ryanair közleményében felidézi, hogy más európai országok a világjárvány lecsengésével csökkentik a repülőtéri költségeket a forgalom visszatérése és a munkahelyek megőrzése érdekében, az ír légitársaság pedig a kapacitásait az ilyen piacokra helyezi át.

Mint ismert, extraprofitadóról szóló rendelet alapján a légitársaságok hozzájárulása címen kivetett különadót a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, és azt a földi kiszolgáló cégektől szedi be az állam. A hozzájárulás mértéke az utas úti céljától függően 3900 forint vagy 9750 forint lesz.

(AIRportal.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk