Nem hogy spórolnának a minisztériumok, még többel is gazdálkodhatnak

  • narancs.hu
  • 2022. június 7.

Gazdaság

Nem igazán látszik a költségvetés tervezetén, hogy magán kezdené a spórolást a kormány. 

Bár Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter másfél hete azt jelentette be, hogy a 800 milliárd forintnyira tervezett beszedendő extraprofitadó mellett 1200 milliárdos kiadáscsökkentést is terveznek, amelynek részeként elhalasztják az állami beruházásokat, illetve csökkentik a minisztériumok kiadásait is, ez utóbbi nem nagyon látszik a költségvetés kedden beadott tervezetén – hívja fel a figyelmet a 444.hu.

Nagy azt ígérte, hogy 10 százalékkal csökkentik majd a minisztériumok költségvetését, amivel a kormány jövőre 500 milliárdforintot spórol, a minisztériumok költségvetésén viszont nem az látszik, hogy megvágták volna őket, sőt, lényegében minden minisztérium több pénzzel gazdálkodhat majd jövőre, mint az idén.

A minisztériumi struktúrát ugyan eléggé átalakította a kormány, így nem lehet egy az egyben összehasonlítani a 2022-es, vagy 2022 előtti minisztériumi büdzséket a 2023-es tervezettel, de az összes minisztérium működési kiadásaira a 2022-es költségvetésben 7579, 995 milliárd forintot szánt a kormány,

2023-ban ez az összeg 1600 milliárd forinttal még több is lesz, 9177, 503 milliárd forint.

Az összes költségvetési kiadás arányában is többet költ a kormány a minisztériumokra: a 2022-es költségvetés kiadási főösszegének 26,59 százalékát tették ki a minisztériumok kiadásai, a 2023-as költségvetésben ez 27,53 százalék.

Ha pedig nemcsak a működési, de felhalmozási kiadásokat is nézzük, akkor sem látszik nagyobb spórolás a 2022-es költségvetéshez képest, az arányok szintén elég hasonlóak maradnak. 

A lap hozzáteszi, a most már Novák Katalin vezette Köztársasági Elnöki Hivatal is több pénzből gazdálkodhat, mint Áder János alatt, a Rogán Antal vezette, és most már a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő Miniszterelnöki Kabinetiroda is tízszer annyi közpénzt kap, mint eddig, de még a sporttevékenységek támogatására is több pénz jut, mint eddig.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk