A Liberty Steelhez került a felszámolt Dunaferr

  • narancs.hu
  • 2023. október 22.

Gazdaság

A londoni székhelyű cég az új tulajdonos – derül ki a felszámolóbiztos dolgozóknak küldött leveléből.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, július elején kiderült, hogy a Liberty Steel lett a nyertes vevő a felszámolás alatt álló Dunaferr vasműért folytatott pályázati versenyben. Múlt héten egy sajtóbejárással egybekötött tájékoztatón Mészáros Lajos bejelentette: az EU engedélyének megszerzése után hétfőtől hivatalosan is belép a tulajdonosi jogokba a Liberty Steel.

A portfolio.hu információja szerint a felszámolóbiztos dolgozóknak kiküldött levelében az olvasható, hogy a július 18-án elindított tranzakciót pénteken lezárták.

"Tájékoztatom önöket, hogy a fenti megállapodásban rögzített tranzakció zárása 2023. október 20-án megtörtént. Ezt követően a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft teljes jogú tulajdonosa a Liberty Steel Central Europe Kft." – írják a levélben.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium július elején jelentette be, hogy a londoni székhelyű Liberty Steel megveszi a Dunaffert, a Fővárosi Törvényszék végzéséből pedig kiderült az is, hogy 55 millió euróért vették meg a céget, ami akkori árfolyamon 15,4 milliárd forintnak felel meg.

Szeptember végén megjelent egy kormányrendelet, amely olyan jogi kiskaput hagyott volna, ami alapján se megbüntetni, se bezáratni nem lehetett volna a környezetszennyező gyárakat. Aztán az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem „a kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható.” Akkor azt nyilatkozták, hogy a rendelettel a Dunaferr megmentése a cél. 

A Népszava utánajárt, vajon hogyan függ össze a Dunaferr megmentése az ominózus kormányrendelettel. Mint írják, a kormány kitérő választ adott kérdésükre, de az a valószínű, hogy miután évtizedekig ezertonnaszámra csorgott a földbe káros anyag, a leendő tulajdonos – vagyis a Liberty Steel – nem akarja örökölni a környezetrehabilitáció óvatos becslések szerint is  több tíz milliárd forintos költségét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk