Eldőlt: indiai tulajdonosa lesz a Dunaferrnek

  • narancs.hu
  • 2023. július 11.

Belpol

55 millió euróért a Liberty Steelé.

Sikerrel zárult a Dunaferr eladása: a vevő a Liberty Steel Central Europe Kft,

a hasonló nevű indiai cég magyar leányvállalata – tette közzé a honlapján, a Fővárosi Törvényszék. A vételár végül 55 millió euró lett (mai árfolyamon közel 21 milliárd forint) – írja a hvg.hu. Az ajánlattételkor a minimumár 52 859 205 euró volt.

Mint arról lapunk is beszámolt, júniusra mindössze két indiai cég maradt versenyben a Dunaferr megvárásáért, miután az ukrán pályázókat adminisztratív okok miatt kizárták – mert a felvásárláshoz szükséges, nemzetbiztonsági előminősítő eljárás nem érkezett meg időben, ám, hogy ezt nem igényelte meg a cég, vagy nem adták ki nekik, nem derült ki –, a svájci jelentkező, a Trasteel nem fizette be határidőre a szükséges 4 millió eurós óvadékot, míg a magyar Trinec Property-t azért zárták ki, mert "a szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján nem teljesítette".

A Liberty Steel vásárlói győzelme azért sem meglepetés, mert eddig is ők tartották életben a céget: 2023 elején 3 hónapra ők adtak például alapanyagot, hogy a kohót ne kelljen leállítani, mert az végzetes lett volna a cég számára, hisz' az újraindítása nem lett volna egyszerű.

Annyi még biztos, hogy a vételárpon túl az új tulajdonosnak az 55 millió eurón felül is a zsebébe kell nyúlnia, hsizen a Dunaferr a legutóbbi (tavalyi) hírek szerint legalább 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel. Mindemellett még az értékesítési felhívás szerint legkevesebb 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit, amelyek híján már rég be kellett volna zárni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk