A magyarok kétharmada nem tud nyaralni menni

  • narancs.hu
  • 2024. július 15.

Gazdaság

Ha mennek, akkor előtte hónapokig spórolnak, és nem is költenek túl sokat. 

Az emberek több mint kétharmada nem megy nyaralni idén, minél idősebb valaki, annál kisebb valószínűséggel jut el egy hosszabb utazásra – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből.

A megkérdezettek 69 százaléka mondta, hogy idén nem tervez legalább egyhetes egybefüggő nyaralást, miközben csak 29 százalék nyilatkozott úgy: tervez vagy már volt is nyaralni valahol.

Ez a 18–25 éves korosztályban a legvalószínűbb: körükben 45 százalék utazik valahova legalább 7 napra, a 60 évnél idősebbeknek viszont mindössze 15 százaléka. Míg az érettségivel és diplomával rendelkezők az átlagnál nagyobb arányban jutnak el nyaralni (36, illetve 35 százalék), a legfeljebb nyolc általánost végzettek (19 százalék) jóval kevesebben.

 
Fürdőzők a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
 

A kutatás szerint a legtöbben a Tisza Párt szavazóinak körében vannak, akik külföldre és belföldre is eljutnak (41 százalék), ez a többi ellenzéki szavazó körében 11, a Fidesz–KDNP hívei között 17 százalék, míg a pártnélkülieknél 25 százalék.

A nyaralást tervezők 17 százaléka legfeljebb 100 ezer forintot költ nyaralásra, 24 százalék 100-300 ezer forintból próbálja kihozni a pihenést. 18 százalék 300 és 500 ezer forint közötti összeget, 9 százalék 500 ezer és 1 millió forint között tervez költeni, 6 százalék pedig még ennél is többet szán a nyaralásra. 47 százalék azt mondta, nem jelent számára nagy anyagi megterhelést a nyári utazás, 44 százaléknak viszont hónapokon át spórolnia kell, hogy megengedhesse magának, 1 százalék pedig azt mondta: kölcsönre, hitelfelvételre van szüksége hozzá.

65 százalék valamennyire odafigyel, hogy mire mennyit költ, és csupán 17 százalék állította, ilyenkor nem figyel arra, hogy spóroljon, mindent megenged magának, amitől jól vagy kényelmesen érzi magát. 10 százalék viszont ilyenkor is kénytelen nagyon odafigyelni, hogy ne költekezzen túl, derült ki a Publicus Intézet kutatásából. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk