A MOL máris kész átvenni a bajba került benzinkutakat

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Gazdaság

Ha valaki nem bírja a kormány által megszabott hatósági árat, a MOL Palkovics László segítségével szívesen átveszi tőle a benzinkutat. 

A Mol készen áll arra, hogy átvegye a hatósági ár miatt bajba jutott benzinkutak üzemeltetését – közölte a cég a 444.hu kérdésére

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy a kormány 480 forintban maximálja a benzinárat, a vonatkozó hétfőtől hatályos rendelet szerint legalább 3 hónapig marad érvényben a rendelkezés. 

Azóta egyre több helyről hallani, hogy a hatósági árszabástól komoly bajba kerültek a benzinkutakat üzemeltető vállalkozók, ezzel ugyanis a legnagyobbat maguk a kutakat üzemeltetők vesztik – az állam a benzin áfatartalmát nem csökkentette, szóval ugyanannyit nyer rajta, mint korábban, a kutasoknak viszont továbbra is meg kell venni drágán a benzint az eladóktól. 

Sőt, a hatósági ár hatályba lépésének napján aztán a MOL öt forinttal meg is emelte az üzemanyagok nagykereskedelmi árát: vagyis miközben a benzinkutak literenként drágábban kapják az üzemanyagot, nem emelhetik meg az áraikat.

„Az 50-es évekre emlékeztet ez az egész, amikor valakire azt mondták, hogy kulák, és utána el lehetett venni mindenét” – mondta a Nyugat.hu-nak egy vállalkozó, aki kicsi, pár benzinkútból álló hálózatot működtet a Dunántúlon. A vállalkozó elmondása szerint eddig is csupán 2-3 százalékos árréssel dolgoztak, ami azt jelenti, hogy az eladott üzemanyag árának 2-3 százaléka maradt náluk, de van olyan bank, amelyik 1,7 százalék jutalékot kér a kártyával fizetett összeg után, tehát ebből a kis árrésből még a banknak is fizetni kell. 

Hozzátette, a magas üzemanyagár fő oka egyébként a gyenge forint, máskor ugyanis hiába volt 80 dollár a nyersolaj hordónkénti ára, a forint-dollár árfolyam kedvezőbb volt, ezért nem szálltak el ennyire az árak. Mint mondta, szerinte a jelenlegi helyzet bizonytalanságot szül, és nem lepődik meg, ha többen is lehúzzák a rolót, és jönnek a kormány által kijelölt üzemeltetők. 

Hétfőn ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte, átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízhatóak azok a kutak, amelyeket az üzemeltetői átmenetileg bezárnának, vagy amelyeket jogsértés miatt bezárnak. Azt is a Palkovics László vezette ITM jelöli ki, hogy ki veheti át az egyes kutakat. 

Erre azonban jelentkezni kell: a megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások november 18-ig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az ITM-nél.  

A 444.hu rákérdezett az országban amúgy eddig is 468 kutat üzemeltető MOL-nál, hogy mit terveznek, a cég pedig közölte, hogy készen állnak átvenni a kutakat. 

"A MOL stratégiai vállalat, egyik legfontosabb feladata Magyarország üzemanyagellátása. A MOL az ITM kiírását követően jelezte, hogy megfelel azoknak a feltételeknek, amelyekkel a folyamatos ellátás érdekében, a veszélyhelyzet idején, átmenetileg képes a Minisztérium által kijelölt töltőállomások üzemeltetésére. Ezzel elősegíthetjük azt, hogy adott településeken, régiókban folyamatos és zavartalan legyen az üzemanyaghozzáférés" – írták.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk