Kormányinfó: 480 forinton maximalizálja a kormány a benzin és a gázolaj árát november 15-től

 • narancs.hu
 • 2021. november 11.

Belpol

Nem lesz általánosan kötelező a koronavírus elleni oltás, és egyelőre nem tudni, mikor lesz a 4. hullám csúcsa.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót elsőként a járványügyi adatok ismertetésével kezdte. Elmondta, hogy már majdnem 6 millió ember kapta meg az első oltását. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány 4. hulláma abban különbözik az előzőektől, hogy van fegyver a vírus ellen, ez a fegyver az oltás.

A miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy – mint pl. az a napokban a Pfizer által közzétett kutatásásból is kiderült – az oltások hatékonysága 6 hónap után elkezd csökkenni. Ezért szakemberek és a kormány is azt javasolja, hogy mindenki vegye fel a 3., megerősítő oltást.

Gulyás emlékeztetett, oltási akcióhetet indít a kormány, november 22-29 között 101 oltóponton előzetes regisztráció nélkül is meg lehet kapni a koronavírus elleni oltás bármely adagját

A miniszter bár az egyre durvább járványügyi számokról nem beszélt, azt közölte, hogy az egészségügyi kapacitás rendben van, elmondása szerint sehol nem áll fenn az országban ellátási probléma.

Megerősítette, hogy általánosan Magyarországon kötelező oltást nem fognak elrendelni. De mint ismert, a kormány lehetővé tette, hogy a cégek kötelezővé tehessék azt. Az állam a közszférában meg is hozta már ezt a döntést.

Gulyás elmondta, hogy

a jelenlegi járványügyi adatok alapján nem lehet biztosan megmondani, mikor lesz a 4. hullámnak a csúcsa, vannak, akik ennek a hónapnak a végére teszik, mások december végére prognosztizálják a tetőzést.

A miniszer közölte, a szerdai kormányülésen a kormány tárgyalt a rezsiárakról is, megállapították, hogy Európában energiaválság van.  A földgáz ára mintegy 400 százalékkal nőtt az elmúlt időszakban. Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára, rezsiválság van. De semmi vész, Magyaroszágon nem, és nem is fog, mert a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a lakossági fogyasztók számára garantálja az eddigi árakat.

Foglalkozott a kormány a benzinárakkal is, megvizsgálták az uniós árakat, és megállapították, hogy az is ugrásszerűen megugrott. (Ehhez aligha kellett nagy kutatás, mindenki tudja a hírekből vagy tapasztalja tankolás során...) Gulyás közlése szerint Magyarország a 6. ország, ahol a legalacsonyabb a benzin ára. Megnézte azt is a kormány, hol, milyen eszközöket alkalmaznak a benzin- és gázolaj árának féken tartásához. Példaként említette a miniszter Horvátországot, ahol 550 forintos felső áron rögzítették az árakat.

November 15-től Magyarország is hasonló intézkedést hoz, 480 forintos felső árhatáron rögzítik a benzin- és a gázolaj árát. 

Abban bízik a kormány Gulyás elmondása szerint, hogy ez hatással lesz az inflációra. Ami biztos, az az, hogy az államadósságra is.

A miniszter kiemelte, hogy az energia- és rezsiválságon túl migrációs válság is kialakulóban van Európában. Ennek oka egyrészt az afganisztáni, másrészt a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet. Gulyás kiemelte, Magyarország szolidáris Lengyelországgal. A határvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos költségeket az Európai Uniónak meg kell térítenie – ismételte sokadszorra a miniszter. Elmondta, hogy a határtorlasz, a kerítésépítés a legalkalmasabb védekezési forma a menekültek megállítására. Hangsúlyozta, Magyaroszág továbbra is fenntartja a határvédelmét, mert egyébként a magyar határon is megnőtt valamelyest a határátlépési kísérletek száma, ma naponta több mint ezren próbálnak meg illegális módon átjutni a határon.

Gulyás Gergely a sajtó kérdéseire válaszolva elmondta,

 • 3 hónapig lesz rögzített benzin- és gázolajár, utána felülvizsgálja majd a kormány a helyzetet. (A MOL részvénye 6 százalékkal esett az üzemanyagár maximalizálásának hírére.)
 • A távhőszolgáltatók állami segítséget fognak kapni.
 • Amennyiben az EMA jóváhagyja az 5-11 évesek koronavírus elleni oltását, itthon is alkalmazzák majd.
 • Arra a kérdésre, miért csak az oroszoknak küldte el a magyar hatóság, mennyire hatékony a Szputnyik V. vakcina, Gulyás úgy reagált, hogy korábban többször elmondta a Szputnyik hatékonyságáról szóló adatokat. Úgy tudja, egy tanulmányt adtak át az oroszoknak, a külügy küldte meg azt az NNK által rendelkezésre álló adatokból. De állítólag felkérték az NNK-t, hogy tegyenek közzé adatokat az oltóanyagok hatékonyságáról. A miniszter azt mondta, a többi vakcina esetében vélhetően azért nem készült tanulmány, mert nem volt ilyen kérés.
 • Ellentmondásos adatok vannak arról, hány oltott van kórházban. Ezért Gulyás elmondása szerint ilyen adatokat a negyedik hullám alatt is kell közölni, ezért össze kell azokat gyűjteni. Érdekes közlés ez, mert eddig sem nagyon közöltek ilyen adatokat, a legutóbbi kormányinfón pedig maga Gulyás beszélt arról, hogy ilyen adat nincs, mert a kórházi adatok a kórházaknál vannak, és nem is ő dönt arról, hogy milyen adatot gyűjt az állam (még ha a kórházaknál lévő adatok összesítése nem is telne túl sok időbe). Gulyás most azt mondta, az elhunytak a legidősebb korosztályból kerülnek ki döntő többségben. Sok esetben alapbetegség vagy oltatlanság áll fenn. A miniszter elmondta, reméli, hogy a következő Kormányinfóig már meglesznek a pontos adatok az oltottak, oltatlanok kórházba kerülésének arányáról.
 • Könnyen lehet, hogy kell majd 4. oltás is, ezt egyelőre még nem lehet kijelenteni. Az első két oltás 6 hónapig véd, ezért a megerősítő oltás is valószínűleg annyi ideig jó.
 • Arra a kérdésre, hogy bár az Országgyűlés alkalmazottaitól elvárják oltassák be magukat, a képviselőknek miért nem kell, Gulyás úgy felelt, hogy a Fidesz frakcióban mindenkitől elvárják, hogy beoltassa magát, úgy tudja, mindenki be is van oltva. De mivel az Országgyűlés sajátos alkotmányos helyzetben lévő intézmény, a jogállás ennek megfelelően szabályozott. Egy oltásellenes pártot nem lehet például alkotmányosan oltásra kötelezni. 
 • Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor kötelezővé tette-e az oltást a minisztereknek, államtitkároknak, a miniszter azt mondta, ilyen határozat nem született, de minden miniszter be van oltva, és meg lenne lepve, ha volna olyan államtitkár, aki nincs.
 • Demeter Szilárdnak le kell-e mondania a héten nyilvánosságra került kijelentése után? – szólt a kérdés, mire Gulyás röviden csak annyit mondott, hogy sem írói munkássága, sem kritikai munkássága nincs, a kulturális vitákban nem vesz részt. De azt hozzátette, ő maga szeret színházba járni, különbözőek vagyunk – tette hozzá. Az irodalomról nem mondott véleményt, azt mondta, nem terhelné meg ezzel a jelenlévőket.
 • Kósa Lajos azt állította, a BM vette meg a Pegasust. Ez vajon véletlen elszólás volt, vagy megengedett nyilatkozat? Kósa államtitkot sértett? Hogy mi minősül bűncselekménynek, a hatóságnak kell megítélnie – mondta Gulyás Gergely. Ő maga a kérdésre, hogy valóban a BM vette-e meg a Pegasust, nem válaszolt. Hozzátette, a technológia másodlagos kérdés, az a fő, hogy jogszerű vagy nem. A miniszter azt állította, 2010 óta Magyarországon nem történt jogellenes adatgyűjtés.
 • Gulyás a Városháza eladásának ügyéről azt mondta, Karácsony a teljes tagadásból a részleges beismerésig jutott. Szerinte Karácsonynak elsősorban igazat kellene mondania. De azzal egyetért a miniszter, hogy legyen park a Városháza parkolója helyén. 
 • Arról, hogy Tapolcán és Vácon "betiltották" az Elkxrtuk című film, mármint nem vetítik a mozik azt, Gulyás azt mondta, a kormány a szabadság oldalán áll.
 • Gulyás hogyléte felől érdeklődött az Index, aki mint ismert, négy adag oltás után kapta el a koronavírust. Elmondta, semmilyen utóhatást nem érez, 3-4 napig voltak influenzaszerű tünetei.
 • Arra a kérdésre, ilyen járványszámok mellett miért nem szigorít a kormány, például miért nem vezetik vissza a védettségi igazolvány használatát, a miniszter azt mondta, ha kell, majd megint hoznak döntést korlátozásokról, de a legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát. Hozzátette, születhetnek még járványügyi intézkedések, ha kell, megnyitják a kiskunhalasi járványkórházat. Elmondása szerint a halasztható műtéteket nem egységesen halasztják el, csak ott, ahol a koronavírus-helyzet indokolja. A legtöbb kórházban állítólag a rendes menetben végzik a műtéteket.
 • Jövő keddre összesítik, hogy az állami iskolában dolgozók közül mennyien nem kérték az oltást. A megbízással dolgozó oktatatóknak is kötelező az oltás.
 • A következő Kormányinfóra talán meglesz az a tanulmány Gulyás szerint, amely arról szól, miért hal meg itthon több covidos beteg mint Ausztriában.
 • Kapnak-e az orvosokéhoz hasonló béremelést a pedagógusok? Gulyás közlése szerint januárban lesz béremelés, mindenki szeretné, ha magasabbak lennének a bérek. Ígérete szerint a következő ciklusban a pedagógusok bérfelzárkóztatása lehet a következő nagy lépés.
 • Nagyon sok fejlesztést akar a kormány a reptéren, új terminált, vasúti összeköttetést, jobb gyorsforgalmi utat, ha ezek megvalósulnak, gyorsabb lesz a megtérülés. De mindez nem csak gazdasági kérdés, nemzetbiztonsági is akár.
 • Gulyás szerint csak az kapott 3. oltásként Sinopharmot, aki azt kérte. Szerinte az jó védettséget ad.
 • A kampánytámogatásnak megvannak a törvényi feltételei – ezt üzente Gulyás Bige Lászlónak. A milliárdos műtrágyamágnás korábban azt nyilatkozta, annyi pénzt kap Márki-Zay Péter ilyen célra, amennyit kér.
 • Az egészségügyi dolgozók átoltottsága 95 százalék fölött van, az orvosoké még ennél is jobb. Van olyan hely, ahol csak azt nem oltották be, akit egészségi okból nem lehet. Gulyás nem zárta ki, hogy a harmadik oltás is kötelező legyen majd, de erről egyelőre nincs még döntés.
 • Romániából 50 koronavírusos beteg kezelését vállalta a magyar kormány, ennél több páciens nem érkezett.
 • Annak, hogy Áder honvédségi különgéppel repült a klímacsúcsra, nincs semmi negatív üzenete Gulyás szerint. A katonai gépeknek úgyis meghatározott órát kell repülniük, ő megmaradna a józan ész pártján. Be kell tartani a klímacsökkentési célokat, azzal többre lehet menni, mint számonkérni Ádert, hogy katonai géppel utazott –mondta a miniszter.
 • Az egészségi okból be nem olthatók ugyanolyan státusszal rendelkeznek, mint a kétszer oltottak. Ezt a munkahelyükön is igazolhatják.
 • Gulyás szerint indokolt lenne, hogy hétvégén is napi tájékoztatás legyen a koronavírus adatokról, bár szerinte ez nem biztos, hogy annyit számít.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk