A NER-lovagok adó helyett tao-t fizetnek

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Gazdaság

Állami cégek és a közbeszerzések bajnokai utalták a legtöbb taot az elmúlt öt évben.

Több mint 500 milliárd forint ment az államkassza helyett sportcélú támogatásokra a tao-rendszeren keresztül 2011 óta. A költségvetésbe vágott kiskapu lényege, hogy cégek a társasági adójuk meghatározó részét az államkassza helyett kiválasztott látványsportágak támogatására költik.

Orbán Viktor szerint ez nem is közpénz. A bíróság ugyan nem osztotta a kormányfő  álláspontját, de az erre vonatkozó adatok többsége nem nyilvános. Sem a cégeknek, sem az egyesületeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk a támogatást.

A 444.hu most megszerzett egy sok ezer elemből álló adatbázist a társasági adózás kiskapuját használó cégekről.

Bár azt a 444.hu szerint is túlzás lenne azt állítani, hogy mindenki trükközésre használná a rendszert, de azért egészen jó térképet lehetne összeállítani a politikával összefonódó magyar gazdaságról.

Az egyesületek közül természetesen az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlásnevelésért Alapítvány a legnagyobb nyertese az Orbán-kormány által kitalált rendszernek, tavalyig 22 milliárd forint folyt be hozzájuk. Gyakorlatilag minden NER-haszonélvező, Mészáros, Tiborc és Orbán családi cég feliratkozott a támogatói listára.

Tavaly a legtöbbet, 2 milliárd forintot a Mol cége, az FGSZ Földgázszállító Zrt. adta, a Mol maga 1 milliárdot utalt, az MKB Bank pedig, amelyben Mészáros Lőrinc is tulajdonos, 1,8 milliárddal segítette a felcsúti focit. De hosszú még a lista, Mészáros és családjának cégei, Orbán Viktor apjának bányászati vállalkozása, közbeszerzéseken gyakran nyertes építőipari cégek is ott vannak a támogatók között.

A Mol-os FGSZ, Fejér B.Á.L, a V-Híd 2018-ban csak a felcsúti fociban látott támogatást. Az MKB több helyre is utalt, a West Hungária Bau 100 milliót adott a Puskás Akadémia mellett a siófoki kézilabdára is. Orbán apjának bányacége Felcsút mellett a Budapesti Honvéd Sport Egyesületet is támogatta.

Tállai András államtitkár Mezőkövesdjében is sok cég látta meg a fantáziát. Igaz, 2018-ban OTP-támogatás már nem volt, de megjelent a Geosol, az ország egyik legkorszerűbb hulladékkezelő rendszerét működtető cége, amely egy Mészáros Lőrinc által kezelt magántőkealaphoz került. 2016-ban és 2017-ben a Mol is összesen több, mint egymilliárd forintot küldött.

A Kisvárda csapata már másodosztályúként is félmilliárdos támogatásokat kapott a Duna Aszfalttól, de százmilliókkal szállt be az FGSZ Földgázszállító is, és a támogatók között ott volt a paksi turbinát gyártó GE Infrastructure Hungary, valamint a kormányzati kommunikációs tenderek akkori nagy győztese, Kuna Tibor cégei, a Mol, az MKB és az Allianz is. Seszták azóta kikerült a NER első sorából, így a klub hiába lépett fel az NB I-be, már csak kisebb összegű támogatásokat kapott.

A legnépszerűbb klub, a Kubatov Gábor által irányított Ferencváros, tao-gyűjtésben messze lemaradt Felcsút mögött. Az egyesület más utat választott. Ott az állami cégek inkább szponzorként szálltak be, de azért a tao is akad: a Provident 150, a Telekom 128, a MAVIR 57 milliót adott.

Figyelmébe ajánljuk