Az év elején 74 milliárd forint volt a hiány a magyar külkereskedelemben

  • narancs.hu
  • 2023. március 10.

Gazdaság

A kivitel 78, a behozatal 67 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

2023. januárban az export euróban számított értéke 15, az importé 14 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 78 millió euróval javult. A termék-külkereskedelmi hiány 165 millió euró (74 milliárd forint) volt – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt első becslése alapján.

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 7,3, az importoldalon 7,2 százalékkal emelkedett. Januárban a kivitel értéke 12 milliárd 6 millió eurót (4770 milliárd forintot), a behozatalé 12 milliárd 171 millió eurót (4844 milliárd forintot) tett ki. A kivitel 78, a behozatal 67 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A hvg.hu emlékeztetett, másfél éve minden egyes hónapban hiányt hoztak össze a magyar külkereskedelemben. Míg korábban csak mutatóba volt egy-egy mínuszos hónap, 2021 júliusa óta mindegyik ilyen lett. A 74 milliárdos hiány azt jelzi, mennyivel több pénzt fizettek a Magyarországra behozott külföldi árukért annál, amennyiért magyar termékeket adtak el külföldre.  Azért probléma, ha tartósan negatív a mérleg, mert így az országban megtermelt jövedelem jókora része nem a határokon belül marad, hanem elmegy arra, hogy az emberek külföldi árukat vásároljanak.

A lap felidézte, azt például tudni lehet, hogy a novemberi és a decemberi jókora hiány nagyrészt azért jött össze, mert nagyon sok húst és gabonakészítményt hoztak be külföldről és a szokásosnál jóval kevesebb magyar élelmiszert tudtak külföldre eladni 

Külkereskedelmi termékforgalom januári részletes adatait március 31-én közli második becslése alapján a KSH.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk