Az MNB ígéri, kiemelten vizsgálja a bankok díjváltoztatásait

  • narancs.hu
  • 2022. június 14.

Gazdaság

Mindezt azután közölték, hogy a K&H jelezte, hogy az ügyfeleire terhelné a különadót.

Az MNB a pénzügyi különadók, tranzakciós illeték változása kapcsán is kiemelten vizsgálja a hitelintézetek díjszabásainak változásait, szükség esetén haladéktalanul vizsgálatot indít a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben. – írják közleményükben.

Emlékeztetnek arra is, hogy az MNB 2013-2014-ben négy témavizsgálati szakaszban összesen 4 milliárd forint visszatérítését írta elő az ügyfeleknek, 1,86 milliárd forint bírságot szabott ki és összességében 142 pénzügyi intézménnyel szemben hozott intézkedést. Az intézkedések oka az volt, hogy jogsértőnek bizonyultak az érintett pénzügyi intézmények egyes, a bankszámlák, bankkártyák díjaira, jutalékaira vagy költségeire vonatkozó egyoldalú, a fogyasztók számára hátrányos szerződésmódosításai.

A megbírságolt pénzügyi intézmények egy része bírósághoz fordult az MNB döntései ellen, azonban a jegybank az ezt követő perekben is eredményesen védelmezte a fogyasztók érdekeit.

A közlemény azután jelent meg, hogy a K&H Bank elsőként jelezte, hogy áthárítja az extra költségeit az ügyfelekre. A tegnap kiadott hirdetményük szerint nagyobb tranzakciós illetéket számolnának fel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi 6 ezer forint helyett akár 10 ezer forintba is kerülhet egy nagyobb utalás.

A magyar Bankszövetség nemrég kifejtette, hogy ellenzik a tervezett extraprofitadó bevezetését. Döntésüket többek közt azzal indokolták, hogy a jelenlegi környezeti feltételek mellett 2022. első negyedévében a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt. Az újabb extra adóterhek kivetését a magyar bankszektor ellenzi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk