A "Közgazdaságtudomány tökfejeknek" című könyvet ajánlja a Ryanair Nagy Mártonnak

  • narancs.hu
  • 2022. június 14.

Gazdaság

Michael O’Leary vezérigazgató azt kéri, vonják vissza az „ostoba” extraprofitadót.

Újabb közleményben utasította el a Ryanair a kormány által kivetett extraprofitadót. A fapados légitársaság, amely a múlt héten "több mint hülyeség"-nek nevezte a légi utasokra kivetett különadót, most azt közölte: kedden felszólították Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy adjon magyarázatot a következőkre:

  • A légitársaságokat a magyar családok védelmében terhelik az új adóval, miközben a szektor a koronavírus és az orosz-ukrán háború miatt rekordveszteségektől szenved.
  • Miért kell a magyar családoknak és az ideutazóknak magasabb jegyárat fizetniük, amikor a magyarországi légiközlekedés is két éve szenved a Covid és Ukrajna miatt?
  • Hogyan segíti a magyar családokat a légiközlekedési adó?

A Ryanair közleménye szerint ez a különadó

nem extraprofit-adó, hanem egy országúti rablás egy olyan kormánytól, ami teljesen elszakadt a valóságtól.

A közlemény idézi a Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary szavait:

„Az érthető, hogy Magyarország miért vet ki extraprofit-adót az olaj-és gázszektorra, amely az orosz-ukrán háború miatt váratlan nyereségre tett szert. De az, hogy az extraprofit-adót a légiközlekedési szektorra kiterjesztik, ami küzd a talpraállásért a 2 évig tartó koronavírus-járvány és az ukrán háború után, azt mutatja, hogy Nagy miniszterúr elfelejtette a közgazdaságtant.”

A Ryanair-vezér fel is ajánlotta, hogy küld Nagy Mártonnak egy könyvet, a "Közgazdaságtan kezdőknek" címűt (egy könyvsorozatra utalva). O’Leary azt kéri Nagy Mártontól, hogy vonja vissza ezt az „ostoba” adót, vagy legalábbis korlátozza azt az olyan iparágakra, mint az olaj vagy a gáz, amelyek váratlan nyereséget termelnek, és ne a légitársaságokra, amelyek rekord veszteséget jelentenek.

A Ryanair reagált az ellene indított fogyasztóvédelmi vizsgálatra is, amit üdvözölnek, és azt javasolják, hogy a vizsgálatot arra is ki kellene terjeszteni, hogy hogyan vethet ki a magyar kormány „extraprofit-adót” egy veszteséges iparágra. Amikor a veszteséges légitársaságok megpróbálnak talpra állni, a legutolsó dolog, amire nekik, vagy az utasoknak szükségük van, az egy újabb adó, közölték.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk