Márciusban bezuhant a hazai ipar

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Gazdaság

Az autóiparban jelentős visszaesés volt.

Egyik hónapról a másikra 10 százalékot esett az ipari termelés volumene - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott gyorstájékoztatójából.

A KSH megjegyzi, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása a pandémia magyarországi megjelenésének első hónapjában, már márciusban igen jelentős volt.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban jelentős visszaesés volt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kismértékben emelkedett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában azonban gyorsult a növekedés üteme. A többi alág többségében csökkent a termelés volumene.

Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az első három hónap adataiból viszont kiderül, hogy ha nem lenne leállás az egyes iparágakban a járvány miatt, a hazai gazdaság nem teljesítene rosszul: a termelés az első negyedévben 0,1%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Azaz a januári és a februári növekedés magas volt, a márciusi leállás nullázta le az ipari termelést.

Figyelmébe ajánljuk