„A borászat talán az egyetlen mezőgazdasági ágazat, amely alig tudta érvényesíteni az elmúlt években az átadási áraiban a termelési költségek növekedését, ami rontotta a szőlőtermelők és a borászok eredményességét is” – írja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleménye nyomán a 24.hu.
A szervezet szerint a művelési és előállítási költségek jelentős növekedését a borszőlő felvásárlási árának emelkedése sem minden borvidéken tudta teljesen kompenzálni, mert a termés mennyisége a legtöbb borvidéken elmaradt az előző évek átlagától, a csökkenés helyenként a 30-35 százalékot is eléri.
A termelői költségek csökkentésére nincs lehetőség, így szükséges valamennyi költségnövekedést érvényesíteni a kereskedelmi átadási árakban, s ez alól az új uniós hulladékgazdálkodási szabályokkal járó költségek sem kivételek. Ha a borászatok nem tudják megnövekedett költségeiket az áraikba beépíteni, akkor a következő szüretre várhatóan nem lesznek képesek emelni a felvásárlási árakat.
A szőlőtermelés a borelőállításnál is alacsonyabb jövedelmezőséget mutat, elsősorban a nehezen művelhető területeken, illetve a különleges termesztési igényű fajták esetén; ezek eltűnése növelheti ugyan az ágazatban a gazdaságosságot, de hosszabb távon a magyar bortermelés sokszínűségének és egyediségének elvesztéséhez vezetne, és jelentősen csökkentené a magyar vidék turisztikai értékét.
Az ágazat 30-35 ezer magyar vidéki család megélhetését jelenti, számolt be a portál.