Csak Magyarország nem írta alá a Kína gazdasági nyomulását bíráló jelentést

  • narancs.hu
  • 2018. április 18.

Gazdaság

Egyedül maradtunk.

Kemény hangvételű jelentésben támadt neki 27 EU-s ország pekingi nagykövete a Kína fő külgazdasági projektjének számító Egy övezet, egy út stratégiának – írja az Index a Handelsblatt információira hivatkozva.

A diplomaták szerint a kínaiak terve átláthatatlan, ellentmond az EU kereskedelmi elveinek és érdekeinek, és a kínai cégek pozíciójának tisztességtelen erősítését szolgálja az EU-s országok vállalataival szemben.

Orbán Viktor Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel vacsorázik

Orbán Viktor Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel vacsorázik

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Handelsblatt szerint a Kínát elítélő dokumentumhoz egyedül a magyar nagykövet nem csatlakozott. Az elvben Kína és Európa gazdasági közelítését célzó Egy övezet, egy út projekt legfőbb magyar vonatkozású beruházása a Budapest–Belgrád vasútvonal kiépítése lesz. A kritikusok szerint az új vonal nagyon sokba fog kerülni, és elsősorban a kínai cégeknek lesz jó, de a magyar kormány valamiért erősen támogatja.

Magyarország 2016-ban sem volt hajlandó elítélni Kínát, amiért az támaszpontokat hozott létre a Dél-kínai-tengeren. Az Index szerint azonban akkor még Görögország és Horvátország is kibeszélt az uniós konszenzusból. Most egyedül maradtunk.

Figyelmébe ajánljuk